Novoletni ognjemeti: v nekaterih krajih veter počistil zrak

18. januarja, 2018

Kako visoke so bile koncentracije delcev v zraku ob prehodu v leto 2018? Agencija RS za okolje je na zadnji dan leta 2017 in na prvega v letošnjem letu, že tradicionalno izmerila povišane ravni delcev, čeprav zaradi meteoroloških razmer manj izrazito kot v preteklih letih.

Stanje po merilnih postajah po večjih slovenskih mestih

V Mariboru so ravni dosegale najvišjo stopnjo med prvo in tretjo uro po polnoči

Vir: ARSO
Vir: ARSO

Visoke ravni, ki so bile izmerjene na lokaciji postaje Maribor-center, na Agenciji pojasnjujejo, da zaradi ognjemeta, ki je bil del osrednje prireditve na prostem v neposredni bližini merilne postaje. Dodajo še, da je bil v Mariboru v tem delu noči veter precej šibek, okrepil se je šele v zgodnjih jutranjih urah, tedaj so ravni delcev hitro padle.

Podoben časovni potek ravni delcev je bil tudi v z ognjemetom osvetljenem Kopru

Vir: ARSO
Vir: ARSO

V Kopru je sicer celo noč prevladoval šibek veter, terminske in povprečne polurne hitrosti so komaj dosegale 1 m/s.

V Novi Gorici sta bila zaznana kar dva maksimuma ravni delcev

Vir: ARSO
Vir: ARSO

Prvi izrazitejši in daljši se je pojavil že v večernih urah, najvišje vrednosti so bile izmerjene med 21. in 22. uro, ko je raven delcev presegla 170 μg/m3. Drugi in manj izrazit maksimum je sledil v drugem delu noči, z maksimumom med prvo in drugo uro po polnoči. V Novi Gorici ni bilo javno organiziranega ognjemeta. Visoke ravni delcev čez celo noč so bile predvsem posledica slabe premešanosti ozračja zaradi brezvetrja, pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje.

V Ljubljani je na silvestrovo prevladovala nizka raven delcev

Vir: ARSO
Vir: ARSO

Nad prestolnico je pretežni del noči vztrajal razmeroma močan veter, ki je pihal od obrobja mesta proti merilni postaji, tako da izrazitejših vplivov pirotehničnih sredstev na ravni delcev niso bile zaznane.

 

(Visited 7 times, 1 visits today)