Nov akcijski načrt proti drogam

30. junija, 2017

Evropska komisija je marca predstavila nov akcijski načrt EU za boj proti drogam 2017-2020, ki naj bi zagotovil boljši odziv na evropski in nacionalni ravni na nove zdravstvene in varnostne izzive v zvezi z uporabo prepovedanih drog in trgovanja z njimi.

world-1185076_960_720

Po številnih ocenah Evropejci vsako leto porabijo 24 milijard evrov za prepovedane droge, kar uvršča trg dokazov o morebitnih povezavah med trgovino s prepovedanimi drogami in fiprepovedanih drog med najbolj dinamične in donosne kriminalne trge.

Uporaba drog ogroža na milijone ljudi po Evropi in svetu. Kot kažejo raziskave, je približno 88 milijonov odraslih v EU oziroma skoraj četrtina vseh odraslih je po ocenah že poskusila prepovedane droge. Več kot 17 milijonov odraslih je poskusilo kokain, 12 milijonov pa amfetamine.

pocket-2324214_960_720

Novi preglog bo tako zagotovil boljši odziv na nove zdravstvene in varnostne izzive v zvezi z uporabo prepovedanih drog in trgovanja z njimi. Prav tako določa nova področja ukrepanja, med drugim spremljanje novih psihoaktivnih snovi ter uporabo sodobnih komunikacijskih tehnologij za zbiranje dokazov o morebitnih povezavah med trgovino s prepovedanimi drogami in financiranjem terorističnih skupin, tihotapljenjem migrantov ali trgovino z ljudmi ter njihovo preprečevanje.

Zmanjšanje uporabe drog in povpraševanja zahteva ustrezen in učinkovit koordiniran odziv na evropski in nacionalni ravni, k čemur bo prispeval tudi danes predstavljeni akcijski načrt.

 

(Visited 13 times, 1 visits today)