Nocoj podelitev nagrad EU za književnost

2. oktobra, 2019

Nocoj bodo 14 dobitnikom in dobitnicam podeljene letošnje nagrade EU za književnost. Nagrade se vsako leto podeljujejo novim in še neuveljavljenim avtorjem v Evropi kot priznanje za izkazano nadarjenost na književnem področju.

Nagrada poudarja pestrost sodobne evropske književnosti ter bogastvo kulturne in jezikovne dediščine v Evropi. Evropsko nagrado za književnost, ki se podeljuje od leta 2009, vsako leto prejmejo avtorji iz tretjine držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa. Nacionalne žirije, ki jih sestavljajo založniki, knjigarnarji, avtorji in kritiki, izberejo po enega zmagovalca v svoji državi. Nocojšnje slovesnosti se bo udeležil tudi evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics, ki bo v zaključnem govoru predstavil glavne dosežke EU na kulturnem področju ter podporo iz programa Ustvarjalna kultura.

Evropsko nagrado za književnost so do zdaj prejeli tudi trije slovenski avtorji, in sicer Nataša Kramberger leta 2010 za delo Nebesa v robidah: roman v zgodbah, Gabrijela Babnik leta 2013 za roman Sušna doba in Jasmin B. Frelih leta 2016 za roman Na/pol. Slovenija bo pri izboru za nagrado EU za književnost zopet sodelovala leta 2021.

 

Vir: EK

(Visited 118 times, 1 visits today)