LOGO_LUPA_web

Noči so vse svetlejše – toda to ni dobro

17. januar, 2018

Širitev svetlobnega onesnaževanja je škodljiva za okolje, živali in ljudi, je zaključila petletna raziskava.

Noči po svetu z alarmantno hitrostjo postajajo vse svetlejše – kar je slaba novica za vsa živa bitja, tudi za ljudi – svetlobna onesnaženost že skoraj povsod zmanjšuje temo.

Opazovanja s satelitov od 2012 do 2016 so zabeležila, da je v tem času umetna razsvetljava narasla za 2 %. Prav tako pa nočna svetloba. Kot poroča ekipa znanstvenikov, ki se je ukvarjala z meritvami, pa so številke še mnogo večje, saj senzorji niso merili LED razsvetljave, ki je v zadnjih letih vse pogostejša.

Biološki učinek povečanja umetne svetlobe
Moten spanec, ki lahko vpliva na zdravje. Motene migracije in razmnoževanje ptic, rib, žuželk in netopirjev. Podaljšanje obdobja rasti rastlin. Vse to so negativne posledice vse več razsvetljenega sveta.

Povsod po svetu se razsvetljava še povečuje, dramatično zmanjšanje so raziskovalci opazili le v Siriji in Jemnu ter v Avstraliji – vendar gre v Avstraliji za lažno zmanjšanje, saj so meritve zmotili številni požari.

Največji poskok sumetne razsvetljave so zabeležili v Aziji, Afriki in Južni Ameriki. Posebej močno razsvetljena je npr. tudi Nizozemska (vse več rastlinjakov).

 

Vir: The Guardian

(Visited 4 times, 1 visits today)