Ne kupuj / buy nothing

25. novembra, 2019
/ Petra Nastran

Ste že slišali za pobudo »Buy Nothing«? Je socialni eksperiment, ki se mu lahko pridružite na Facebooku in tako postanete del gibanja, ki se širi v vse kotičke sveta. Bistvo skupin je, da si člani med seboj podarjajo stvari, naredijo zastonj uslugo, si sposodijo ali izmenjajo dobrine oz. storitve. Zelo pomembno: nič menjave za denar.

7-dnevni izziv

V podporni skupini na Facebooku BuyNothing7 se lahko pridružite 7-dnevnemu izzivu, ko ne boste kupovali nič, razen hrane, toaletnih potrebščin in goriva. Dovoljeno je tudi plačevanje računov stroškov bivanja.

Namen

Namen Buy Nothing je, da se spet bolj začnemo ozirati k svojemu sosedu, prijatelju, sodelavcu ter tako socialni stik združimo s koristjo za obe strani. Spodbuja nas, da začnemo razmišljati, kaj zares potrebujemo, da popravimo ali predelamo staro, mogoče zavrženo ali pozabljeno ponovno uporabimo. Podporna skupina nas opolnomoči, da ne zapadamo v pasti kupovanja. Člani delajo na tem, da želja ne vidimo pred svojimi potrebami ter tako ne vzdržujemo ekonomije profita.

Bogastvo

Projekt Buy Nothing bogastvo meri po tem, koliko stikov in zaupanja si ustvarimo med seboj. Člani skupin verjamejo v radodarnost in obilje skupnosti. Vsako darilo je vredno enako, saj je največ odnos tebe z mano. Obdarjeni obogati, hkrati pa tisti, ki podarja, dobi nazaj še več – hvaležnost in srečo drugega.

(Visited 95 times, 1 visits today)