Natečaj za nagrado za trajnostno gradnjo in prenovo v Alpah

7. novembra, 2016

<![CDATA[Švica in Lihtenštajn že četrtič razpisujeta natečaj za mednarodno arhitekturno nagrado 'Constructive Alps'. Natečaj je namenjen iskanju primerov trajnostne gradnje oziroma obnove objektov vseh kategorij, ki celovito uresničujejo načela trajnostne arhitekture v Alpah.
Natečaj je namenjen iskanju projektov gradnje in prenove, kjer se estetika prepleta z načeli trajnosti v alpskem prostoru.

Kakšne so zahteve?

Pomembni vidiki so, kot pojasnjujejo na natečaju, povezanost objektov z javnim prometom, način oskrbe s toplotno in z električno energijo, uporabljeni gradbeni materiali, vplivi objektov na krajino, arhitektonska kakovost ter umestitev objektov v prostorski, (lokalno-) družbeni in kulturni kontekst. Merila za ocenjevanje natečajnih projektov upoštevajo tudi pomen objekta za lokalno okolje ter vpliv objekta na kakovost bivanja uporabnikov in uporabnic.

Tokrat že četrtič, slovenski projekti že uspešni

Dve leti nazaj sta bila med 32 najboljšimi projekti tudi dva slovenska, in sicer Mladinski hotel PUNKL iz Raven na Koroškem in PLANINA – stan in pet hlevov iz Tolmina. Leta 2013 pa je Center Rinka iz Solčave osvojil odlično tretjo nagrado.

Alpska konvencija

Alpe naj bi postale vzorčna regija na področju blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje. Pomembno vlogo pri tem prevzemata trajnostna gradnja in prenova, saj se v Alpah tretjina koriščene energije porabi za gradnjo, ogrevanje in odstranjevanje stavb.]]>

(Visited 5 times, 1 visits today)