Namesto klasičnega piknika: Lov za zakladom

12. maja, 2017

Nikakršna skrivnost ni, da se maja že lahko veselimo piknikov na prostem – druženje s prijatelji in družino pod milim nebom ob dobri jedači in pijači. Kaj pa, če bi namesto klasičnega piknika (ko se tja zgolj pripeljemo in uživamo v družbi in jedeh), organizirali Lov za zakladom?  Tako boste svoje povabljence ne samo ‘fino’ utrudili, ampak se bodo še bolj spoznali, povezali in se celo zabavali.

freedom-307791_960_720

Scavenger hunt/Lov za zakladom

Scavenger hunt prihaja k nam iz tujine in ni še toliko (po)znana igra. Gre za igro, kjer domišljija, pogum in iznajdljivost štejejo največ. Sestavljena je iz določenih nalog, ki jih morate kot skupina opraviti in seveda dokumentirati (slikati, posneti – kot od vas zahteva naloga). Namen igre je zbrati, oz. opraviti čimveč zadanih nalog (naloge vam razdeli vodja na dan igre).

Kako ga organizirati?

Najprej seveda povabljence razdelite v skupine (imena naj si izberejo sami).

team-386673_960_720

Pravila so preprosta:

  • vse naloge morajo opravljati vsi člani ekipe, ekipe se ves čas držijo skupaj – torej vse naloge opravljajo skupaj;
  • pri nalogah sodelujejo vsi člani ekipe, razen če to ni drugače določeno. Fotograf ali snemalec naj bo vedno del slike ali video posnetka;
  • treba se natačno poslušati/slediti navodilom.

Lov za zakladom lahko organizirate na različne načine: ekipe tako lahko tekmujejo na čas ali točke. Zmaga torej tista, ki: ali pride najhitreje na končno lokacijo, ali pa tista, ki zbere največ točk.

freedom-2218616_960_720

Naloge lahko organiziramo različno: po mestu, po podeželju, z avtomobilom, peš, v parkih … Odvisno od vaše domišljije.

Primer nalog

analog-camera-1851230_960_720

  • S koordinatami določimo kraj, ki ga mora skupina najti. Npr: vpišete koordinate lokalnega parka in čakate, da se skupina od tam oglasi. Potem sledi naloga. “Vsa skupina naj se na čim bolj inovativen način fotografira, s tem, da morajo biti vsi istočasno v zraku”. Tako boste dobili zabavne fotografije, ki so lahko tudi odličen spominek na druženje.
  • Ustvarite šifrirano abecedo. A je lahko Z, Č je lahko N, K je lahko V … Potem s pomočjo črk skupina poišče naslednjo lokacijo, kjer jih že čaka nova naloga. “Vsa skupina naj se na javnem mestu postavi kot kip; nalogo je treba posneti.” Ko opravijo nalogo, dobijo namig za naslednjo lokacijo: to lahko storite z rebusi, ugankami, namigi …
  • Iz navadnega paprija naredite puzzle; ko jih sestavijo, se jim pokaže naslednja lokacija. Ko prispejo tja, jih že čaka nova naloga: “Sestavite pesmico, ki naj ima 7 verzov, vsebuje pa naj nekaj o vsakem članu skupine.”

Možnosti so neomejene

sunset-2103130_960_720

Našteli smo le nekaj možnosti, na kakšen način lahko Lov za zakladom organizirate. Možnosti so neomejene in so odvisne od tega, kako daleč seže vaša domišljija. Lahko organizirate igro, kjer boste od skupin zahtevali takšne in drugače fotografije ali videe; lahko od njih zahtevate, da se povežejo z tujci in jim naložite tudi naloge, kjer bodo morali komunicirati tudi z ljudmi iz okolja (npr. naj vam mimoidoči pove vic), kjer poteka igra. Včasih Lov za zakladom lahko sestavljajo predmeti, ki jih morajo od nekod prinesti (npr. slamico iz lokalne gostilne), ali pa morajo prešteti gugalnice v mestu …

Lov za zakladom je igra, s katero se bodo člani ekipe resnično dodobra spoznali, nikakor pa na pikniku ne bo dolgčas, ko se ekipe vrnejo s teren.

Kristina Žnidar

 

(Visited 16 times, 1 visits today)