Največ zaskrbljenosti v Evropi ne povzroča okolje, ampak priseljevanje in brezposelnost

22. december, 2018

Včeraj objavljena jesenska raziskava Eurobarometer kaže, da pred evropskimi volitvami prevladuje pozitivno mnenje o EU, večina Evropejcev pa prvič meni, da njihov glas v EU šteje. Podpora ekonomski in monetarni uniji ostaja visoka, v evrskem območju pa je trenutno celo najvišja doslej.

V raziskavi je 49 % vprašanih navedlo, da njihov glas v EU šteje, 47 % pa se jih s to izjavo ne strinja. 43 % Evropejcev ima pozitivno mnenje o EU, kar je največ od jeseni 2009. Več kot tretjina jih imam nevtralno mnenje (36 %), petina pa negativno (20 %). Zaupanje v EU je z 42 % stabilno, saj je to še vedno najvišja izmerjena raven od jeseni leta 2010. Prav tako je zaupanje v EU večje kot zaupanje v nacionalne vlade ali parlamente (35 %).

V vseh 28 državah EU se večina vprašanih (71 %) čuti državljane EU. Velika večina vprašanih v EU (83 %) podpira prosto gibanje državljanov EU, tako pa menita več kot dve tretjini vprašanih v vsaki državi EU.

Raziskava javnega mnenja je potrdila tudi podporo ekonomski in monetarni uniji ter evru, saj je ta 20 let po uvedbi enotne valute v evrskem območju na rekordno visoki ravni (75 %). Večina državljanov EU tudi meni, da je evropsko gospodarstvo v dobrem stanju (49 %), medtem ko gospodarstvo kot slabo ocenjuje 38 % vprašanih. Tudi o stanju nacionalnega gospodarstva ima več ljudi pozitivno mnenje (49 %) kot negativno (48 %).

Priseljevaje in terorizem, brezposelnost in cene

Največ zaskrbljenosti na ravni EU še vedno povzroča priseljevanje (40 % vprašanih), sledijo terorizem (20 %), stanje javnih financ (19 %), gospodarske razmere (18 %) in podnebne spremembe (16 %). Na nacionalni ravni pa največ zaskrbljenosti povzročajo brezposelnost (23 %), naraščanje cen/inflacija/življenjski stroški (21 %) in priseljevanje (21 %), zdravje in socialna varnost (20 %), gospodarske razmere (15 %) in pokojnine (15 %).

 

Vir: EK

(Visited 3 times, 1 visits today)