Naj planinska pot 2018 vodi po bohinjskih planinah in visokogorju

6. julija, 2018
Ledvička (Foto: Ivi Čepin)

V Sloveniji imamo več kot 10 tisoč kilometrov planinskih poti. V akciji Očistimo naše gore so tokrat skupaj s Planinsko zvezo Slovenije iskali najlepšo med 55 predlogi poti, ki so jih planinci in planinke predlagali do konca maja. Zmagovalka je prepričljivo postala krožna pot Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata (pod Zelnarico) – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato.

Pl. Dedno polje (Foto: Ivi Čepin)
Pl. Dedno polje (Foto: Ivi Čepin)

Naj planinska pot tako združuje dve lepi pohodni izkušnji iz osrčja Julijskih Alp: pot po bohinjskih planinah s pohodno potjo po čudovitem visokogorju, kot ga ponuja Dolina triglavskih jezer. “Posamezne etape poti so označene kot lahka oziroma kot zahtevna pot. Planinci se lahko na pot odpravijo s primerno planinsko opremo, saj je na nekaterih odsekih še vedno sneg. Pot brez vmesnih postankov od povprečnega planinca zahteva dobrih 11 ur hoje,” so povedali organizatorji akcije.

Drugouvrščena pot je: Aljažev dom v Vratih – Bovški Gamsovec – Sternar – Aljažev dom v Vratih.

Foto: Miro Kregar
Foto: Miro Kregar

Na tretje mesto se je uvrstila planinska pot Soriška planina – Ratitovec.

Foto: Miro Kregar
Foto: Miro Kregar

 

V (o)skrbi treh društev

Za izglasovano naj planinsko pot skrbijo tri planinska društva: PD LPP, PD Ljubljana Matica in PD Radeče. “Da je pot dobila največ glasov, ni le potrditev, da je pot pri planincih priljubljena, ampak je tudi priznanje in zahvala markacistom, ki skrbijo, da je pot lepo vzdrževana, varna in označena,” so povedali v akciji Očistimo naše gore, ki poteka pod okriljem Zavarovalnice Triglav.

Pot na štapce (Foto: Ivi Čepin)
Pot na štapce (Foto: Ivi Čepin)

Korak v pravo smer

Za mrežo več kot 2000 planinskih poti v skupni dolžini dobrih 10.000 kilometrov, ki prepredajo večino države, skrbi Planinska zveza Slovenije. »V Planinski zvezi Slovenije smo veseli vsake pobude in akcije, s katero prispevamo k dvigu urejenosti planinskih poti in zavedanju, da mora za vse planinske poti nekdo skrbeti in to so markacisti v planinskih društvih ter PZS. S to akcijo smo naredili korak v pravo smer,« poudarja Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

Prenova poti od Rinke do Okrešlja

Da bi spodbudili obnovo slabše ohranjenih planinskih poti sta PZS in Očistimo naše gore letos pripravila tudi razpis Planinskim društvom za sofinanciranje obnove ene od poti. Med 10 prispelimi vlogami društev je bila za prenovo izbrana pot od parkirišča pod slapom Rinka do Frischaufovega doma na Okrešlju, ki je v oskrbi PD Celje Matic. “Glavni poudarki obnove poti bodo markiranje, erozijska zaščita in zamenjava brvi nad slapom, menjava jeklenic, zamenjava smernih tabel in drogov. Pri delih bo sodelovalo od 10 do 15 markacistov, dokončana pa bo predvidoma do konca jeseni letošnjega leta,” so še povedali organizatorji.

 

(Visited 15 times, 1 visits today)