Najnovejša priporočila: koliko igre, ekranov in spanja potrebujejo otroci pod 5 let?

22. septembra, 2019

Koliko igre, spanja in enkranov v resnici potrebujejo otroci, stari do 5 let? Svetovna zdravstvena organizacija je nedavno prvič podala odgovor prav za to, najmlajšo skupino.

Otroke do 5 let je razdelila v tri skupine: prva skupina so mlajši od enega leta, v drugi skupini so otroci, stari eno in dve leti, v tretji skupini pa otroci, stari tri in štiri leta.

Otroci, stari do 1 leta

Svetovna zdravstvena organizacije za najmlajše, stare do 1 leta, priporoča aktivnost, ki je razdeljena v več delov dneva in ki naj vsebuje tudi 30 minut aktivne igre v položaju na trebuščku. Dojenčki naj ne bodo več kot eno uro na dan v vozičku, ležalniku, stolčku. Čim več naj se prosto in svobodno gibajo.

Ekrani v tem obdobju niso priporočljivi. Mlajši od 3 mesecev naj spijo od 14 do 17 ur na dan, starejši pa od 12 do 16 ur (vključno z dnevnimi dremeži)

Otroci, stari 1 in 2 leti

Otroci, stari eno in dve leti naj spijo od 11 do 14 ur na dan (vključno z dnevnimi dremeži). Vsaj 180 minut na dan naj bodo fizično aktivni, vendar ne v obliki telovadbe, temveč skozi aktivno igro. Otroci v teh letih naj bi bili umirjeni največ eno uro na dan.

Za enoletnike ekrani niso priporočljivi, dvoletniki pa naj ne gledajo televizije, tablice … več kot eno uro na dan.

Otroci, stari 3 in 4 leta

Tudi za 3 in 4-letnike naj bodo ekrani omejeni na eno uro na dan. Ti otroci potrebujejo od 10 do 13 ur spanja na dan. Priporoča se 180 minut aktivnosti na dan, od tega dve uri aktivne igre, ena ura pa naj bo bolj strukturirana in naj vključuje poskoke, tek …

vir: cnn

(Visited 152 times, 1 visits today)