Naj zažari jesen: izlet v gozd nato pa ustvarjanje!

20. oktober, 2018

Jesen je za marsikoga najlepši letni čas. Drevje se počasi odene v čudovite odtenke pisanih barv in kar kliče po sprehodu v gozd.

Marsikoga v tem času v naravo zvabijo številni jesenski plodovi, predvsem kostanj in gobe. Če s seboj vzamemo otroke pa bomo pod drevjem našli še marsikaj drugega. Vse nabrano bo še posebno prav prišlo na kakšen deževen jesenski dan, ko bomo skupaj z otroki posedali doma. Kljub hladnejšim dnevom ne pozabimo, da so klopi še vedno aktivni.

forest-floor-1031143_640

Jesenske umetnine

Pisano drevesno okrasje, ki ga v jesenskih mesecih lahko občudujemo vsepovsod, je mogoče uporabiti za marsikaj. Pripravili smo nekaj idej.

Košček jeseni lahko odnesemo naravnost domov, če natrgamo nekaj vej, na katerih se pisano listje še vedno drži. In že imamo pri roki nadvse privlačen šopek.

Iz nabranega listja pa lahko tudi marsikaj ustvarimo. Liste lahko preprosto lepimo na veje in tako dobimo trajne suhe šopke, ki nas bodo na tople barve jeseni spominjali celo zimo. Pomagamo si lahko s tanko žico ali lepilom, ki ga segrevamo s posebno pištolo za lepljenje.

fall-1748028_640

Nabrano drevesno listje lahko lepimo tudi na papir in iz njega ustvarjamo različne like. Z listjem lahko celo rišemo. No, ne čisto dobesedno. Toda, če liste z vodenimi ali kakšnimi drugimi barvami premažemo spodnje strani listov, kjer so listne žile izbočene, lahko naredimo čudovite barvne odtise na papir.

odtis lista

Odtise podobno delamo tudi na druge materiale. Tako lahko okrasimo različne tkanine. Morda kakšno staro majico, morda poživimo zavese ali pa si izdelamo okrasno blazino prav za jesenski čas. Za ta namen potrebujemo barve za tkanine. V prevleko za blazino natlačimo časopisni papir, da nanešena barva, ki prodre skozi tkanino ne zamaže hrbtnega dela prevleke. S čopičem nanesemo barvo na spodnjo stran listov, saj tako struktura listov pride pri izdelovanju odtisov najbolj do izraza. Na posamezen list lahko nanesemo tudi več različnih barv. Če želimo močnejše odtise moramo temu primerno na liste nanesti debelejšo plast barve. List položimo na blago, ga prekrijemo s papirjem in pogladimo z roko. Nato odstranimo papir in za tem še list. Ko se odtis posuši ga lahko utrdimo z likalnikom (likalnik segrejemo na temperaturo za likanje bombaža). Toda pozor, likati je potrebno na hrbtni strani, da ne poškodujemo odtisa!

 

 

Igor Fabjan

(Visited 5 times, 3 visits today)