Naj planinska pot je Rečiška planinska krožna pot!

27. junija, 2019
Rečiška planinska krožna pot, za katero skrbi PD Laško, bo obnovljena že do konca leta (foto: Triglav)

Naj planinska pot je z glasovanjem planink in planincev prepričljivo postala Rečiška planinska krožna pot v vzhodnem delu Posavskega hribovja.

Planinska zveza Slovenije je namreč po posvetu z oskrbniki planinskih poti pripravila nabor 11 planinskih poti oziroma obhodnic, ki bi bile potrebne vzdrževanja. Zmagovalko so tudi letos odločili glasovi na spletni strani akcije Očistimo naše gore, ki je letos stopila že v svojo deseto sezono.

Na zmagovalni, Rečiški planinski poti bodo do konca leta vzpostavili želeno stanje, ki bo zagotovilo varnost tako pohodnikom kot tudi vse številčnejšim kolesarjem. Z erozijskimi zaščitami bodo obnovili in dodatno nadelali več odsekov v skupni dolžini nekaj več kot 600 m. Na dveh odsekih bodo obnovili dotrajane jeklenice, pot na novo označili z Knafelčevimi markacijami in zamenjali dotrajane smerne table.

Zmagovalna pot po vrhovih vzhodnega dela Posavskega hribovja obkroži Rečiško dolino, ki nosi ime po potoku Rečica in je bila vse od 19. stoletja znana po rudarstvu. Pot obhodi deset vrhov: Govško brdo, Zavrate, Babo, Ostri vrh, Kal, Mrzlico, Gozdnik, Šmohor, Tolsto in Malič. Pohodniki lahko med potjo opazijo sledi rudarske kulturne dediščine in se odpočijejo na kateri od treh planinskih koč. Vrhovi ponujajo lepe razglede na okoliške vasi in hribovja, ob lepem vremenu pa na celotne Kamniško-Savinjske Alpe ter Julijce na čelu s Triglavom. Ker je krožna pot dolga 35 km, si jo lahko planinci razdelijo na več etap ali pa jo obhodijo v enem dnevu, za kar bodo potrebovali nekje med 9 in 12 ur. Pot je označena kot lahka z nekaj zahtevnimi odseki.

Vir: Očistimo naše gore

(Visited 41 times, 1 visits today)