Na Sardiniji prepovedane brisače na plaži?

31. maj, 2018

Ni presenetljivo, da so brisače ena glavnih sestavin, ko se odpravljamo na plažo. Prav tako je tudi na eni najbolj priljubljenih plaž na Sardiniji, La Pelosa. Mesto Stintino je zato podalo predlog, da na njej brisače prepovejo in s tem pomagajo zaščititi peščene plaže.

Foto: Alessandro Vecchi, Wikipedia
Foto: Alessandro Vecchi, Wikipedia

Mestni župan Antonio Diana je takšen predlog podal, saj plaža v glavni sezoni pritegne več tisoč obiskovalcev. Brisače bi prepovedal zato, ker, ko so vlažne zadržujejo pesek. Poleg tega bi prepovedal tudi večje torbe, saj ga v njih lahko obiskovalci s plaže odnašajo – po pomoti ali celo naključno. S tem ukrepom bi rad plažo zaščitil. Do sedaj je sicer že omejil dostop do nje z avtomobili, do poletja 2019 pa želi cesto, ki pelje do plaže popolnoma zamenjati s stezami za pešce in kolesarje. Prav tako želi postaviti dvignjeno pešpot, zato, da bi zaščitil krhke peščene sipine.

Kot nadomestek brisačam in torbam, bi župan uvedel zložljive stole, ležalnike in prozorne torbe, ki bi si jih obiskovalci lahko izposodili. Prav tako razmišlja o najemu varnostnikov, ki bi opozarjali obiskovalce na pobiranje smeti in prepovedano parkiranje na sipinah. Antonio pravi, da bi rad pustil plažo dostopno vsem obiskovalcem, ki so nanjo pripravljeni popaziti.

Župan je ohranitvi plaže popolnoma predan in ga prebivalci mesta, ki jih njegova ideja ni preveč navdušila, ne vznemirjajo. „Ljudje lahko govorijo, kar želijo. Najpomembneje je, da zavarujemo La Peloso,“ pravi Antonio Diana.

Foto: Antofa, Wikipedia
Foto: Antofa, Wikipedia
(Visited 8 times, 1 visits today)