Na mednarodnem ocenjevanju šampion gozdni med iz Tržiča

17. julija, 2017

Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo v okviru 55. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2017, ki je potekalo 8. avgusta na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni, je prineslo novega šampiona: med z najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev je prejel Gozdni med proizvajalca Antona Megliča iz Tržiča.

Na ocenjevanju je sodelovalo 93 čebelarjev, od tega 83 iz Slovenije.

Prvak vrste

Naslov Prvak vrste je dosegel med z najvišjim številom doseženih točk v posamezni vrsti ob pogoju, da je v kategoriji posamezne vrste sodelovalo najmanj 7 vzorcev. To so bili:

  • Akacijev med, Pčelarski obrt “Jakupec”, Virovitica, Hrvaška
  • Cvetlični med, Šibila Mitja s.p., Videm pri Ptuju
  • Gozdni med, Anton Meglič, Tržič
  • Smrekov med, Čebelarstvo Kokl, Tomaž Kokl, Preddvor
  • Kostanjev med, Jurečič, Cerklje ob Krki

Vreme vplivalo na količino in kakovost medu

“Zopet je za nami leto, ki so ga zaznamovala posebna vremenska obdobja tako v zimskem, spomladanskem kot tudi zgodnje poletnem obdobju, kar je vplivalo na količino in tudi kakovost posameznih vrst medu. Posledično je bila tudi prisotnost posameznih vrst medu na ocenjevanju zelo različna. Med 120 vzorci medu je bilo kar 57 vzorcev gozdnega medu, med ostalimi 63 vzorci pa je bilo 19 vzorcev cvetličnega (18 ocenjenih, saj je en vzorec imel preveliko vsebnost vode in je bil izločen iz ocenjevanja), 17 vzorcev smrekovega, 10 vzorcev akacijevega, 9 vzorcev kostanjevega, 6 vzorcev lipovega in 2 vzorca hojevega medu. Na odlično kakovost vseh senzorično ocenjenih vzorcev kaže kar 60 zlatih in 40 srebrnih priznanj. Izjemno kakovost vzorcev gozdnega medu potrjuje,da je med njimi tudi šampion in dejstvo, da je kar 34 vzorcev gozdnega medu prejelo zlato priznanje. Izredno dobre senzorične značilnosti so bile ugotovljene tudi za smrekov med, saj je kar 11 vzorcev prejelo zlato priznanje. Senzorični preskuševalci so ugotovili, da med letošnjimi ocenjevanimi vzorci praktično ni bilo pravega kostanjevega medu, saj so vsi analizirani vzorci imeli slabo izražene senzorične značilnosti; prav tako so v cvetličnih medovih pogrešali značilno cvetlično aromo. Splošen vtis senzorične komisije je bil pozitiven, saj večjih napak ne pri čistoči medu, ne pri označevanju in opremi kozarcev ni bilo opaziti. Pohvala vsem čebelarjem, ki so se odzvali vabilu in svoje vzorce oddali v ocenjevanje,” je povedala predsednica komisije prof. dr. Terezija Golob.

Ocenjevalno komisijo so sestavljali še člani: mag. Amalija Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o., prof. dr. Dragan Bubalo, Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i zoologiju, Franc Tratnjek, Biotehniška šola Rakičan, Primož Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o. in Jakob Madjar, terenski svetovalec ČZS.

Ocenjevalna komisija je vzorce medu ocenjevala po veljavnem pravilniku Čebelarske zveze Slovenije.
Na vseh vzorcih so bile v skladu s pravilnikom predhodno opravljene meritve vsebnosti vode in elektrolitske prevodnosti.

Vir: Pomurski sejem

 

(Visited 12 times, 1 visits today)