Mladi slovenski raziskovalci zmagali na prestižnem znanstvenem tekmovanju v ZDA

2. november, 2016

<![CDATA[Ekipa mladih slovenskih raziskovalcev z različnih fakultet se je konec oktobra udeležila prestižnega tekmovanja iGEM v ZDA, na katerem so zasedli odlično prvo mesto na področju Temeljnega napredka (Foundational advance) in tako potrdili, da ima Slovenija vrhunske znanstvenike, ki s svojim znanjem in odkritji prebijajo meje v znanosti.

Sonicell, ekipa Kemijskega inštituta, ki se je udeležila tekmovanja iGEM pod vodstvom prof. dr. Romana Jerale, se je lotila enega največjih izzivov sintezne biologije. Povečali so hitrost odziva na signale iz okolja z nekaj ur ali dni, kar zmorejo sedanji sistemi, na vsega nekaj minut ali sekund.

Za pravilno delovanje organizma je namreč pomembno, da se telo v nekaj minutah odzove na spremembe, kot je npr. koncentracija glukoze v krvi, saj bi bilo čez nekaj ur lahko že prepozno. Za hitre signale so uporabili svetlobo, majhne molekule. Najpomembnejša novost projekta pa je, da so naredili celice občutljive na dotik ali stimulacijo z ultrazvokom, kar pomeni, da bi lahko uravnavali tudi delovanje celic v notranjosti telesa. »Želimo si, da bi na podoben način lahko vplivali na celice v možganih, s čemer bi morda lahko pomagali bolnikom s Parkinsonovo boleznijo brez potrebe po operaciji, ali da bi sprožili hitro izločanje inzulina, kar bi v bodočnosti lahko pomagalo osebam z diabetesom,« je pojasnil dr. Jerala, »Kljub temu, da tokrat nismo osvojili velike nagrade kot že trikrat doslej, pa gre po mojem mnenju za doslej največji znanstveni preboj na tem tekmovanju in prvo mesto na področju razvoja temeljev te znanstvene veje je odličen dosežek.«

Prestižnega mednarodnega tekmovanja iGEM v Bostonu, ZDA, se je med 27. in 31. oktobrom udeležilo rekordnih 300 ekip.

 

Slovenska ekipa s pokalom za osvojeno 1.mesto na področju Temeljnega napredka na tekmovanju projektov sintezne biologije iGEM 2016 (Foto: Kemijski inštitut)
Slovenska ekipa s pokalom za osvojeno 1.mesto na področju Temeljnega napredka na tekmovanju projektov sintezne biologije iGEM 2016 (Foto: Kemijski inštitut)

Študenti Univerze v Ljubljani so v preteklih letih izjemno uspešno sodelovali na tekmovanjih raziskovalnih projektov iz sintezne biologije iGEM, kjer so v letih 2006-2012 kar trikrat osvojili Grand prize, enkrat drugo mesto in številna prva mesta v posameznih kategorijah. S tem so najbolj uspešni med ekipami najboljših svetovnih univerz, ki sodelujejo na tem tekmovanju. Slovenski projekti so predstavili številne izvirne in pomembne znanstvene preboje na področju sintezne biologije. Zaradi velikega zanimanja študentov so se mentorji na Kemijskem inštitutu odločili, da jim letos ponovno omogočijo sodelovanje na tem tekmovanju in sicer ob podpori Sklada Janka Jamnika za iskrive mlade v znanosti, s katerim želi Kemijski inštitut podpirati najbolj prodorne in motivirane mlade raziskovalce z izvirnimi idejami.
 ]]>

(Visited 3 times, 1 visits today)