Mladi na podnebni štrajk tudi pri nas!

25. februar, 2019

V petek se je v sklopu iniciative Mladi za podnebno pravičnost zbralo 120 mladih v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. “Na srečanju smo se podrobneje seznanili s podnebno tematiko in določili nadaljnje delovanje. Ključni sklep srečanja je bila soglasna potrditev organizacije podnebnih protestov po Sloveniji 15. marca 2019, ki bodo del širših in koordiniranih akcij mladih po celem svetu,” so sporočili.

Na 10.000 najstnic po Evropi protestira proti podnebnim spremembam

Resnost okoljske krize zahteva takojšnje ukrepe

Poglobljeno so se pogovarjali o mnogoterih medsebojno povezanih okoljskih in družbenih problemih ter možnih rešitvah. “Strinjali smo se o resnosti okoljske krize in se zavzeli za takojšnje, napredne in pravične ukrepe za njeno reševanje v Sloveniji in širše. Diskutirali smo o pomenu dostopnega javnega prevoza, pravični tranziciji na obnovljive vire energije, ljudem in okolju prijazni proizvodnji in potrošnji, trajnostni prehrani, ohranjanju in omogočanju razcveta mnogoterih naravnih ekosistemov ter o nujnosti spremembe predmetnikov na vseh stopnjah izobraževanja za pravočasno naslavljanje okoljske krize,” so še povedali. Na koncu sestanka so konkretneje opredelili operativne, vsebinske, kreativne in medijske naloge za organizacijo marčevskega protesta.

Protest: 15. marec 2019

Ob tem pozivajo vse mlade, naj se znotraj lokalnih skupnosti, šolskih razredov, prostočasnih krožkov in drugih oblik delovanja pogovarjajo, informirajo in organizirajo aktivnosti, ki bodo doprinesle k nastajajočemu podnebnemu gibanju. Apelirajo tudi na šolske kolektive, starše in druge naj glede na očitno zainteresiranost mladih in resnost okoljske krize omogočijo, spodbujajo in sodelujejo pri aktivnostih za protest 15. 3. 2019 ter (p)ostanejo aktiven del podnebnega gibanja.

“A ne bi raje šli v šolo?”

Pridno se uči in imej dobre ocene, le tako boš prišel/prišla do dobre službe, udobnega stanovanja in urejenega družinskega življenja!” “V znanju je moč!” “Uči se danes, da boš sadove svojega dela žel/a v prihodnosti!”

“Takšne in podobne nasvete mladi pogosto slišimo od staršev, sorodnikov, učiteljev ali politikov. Toda kako naj bi mi na mrtvem planetu z odliko opravljen strokovni izpit, matura ali diploma sploh koristila? Na planetu, kjer bodo ogromna območja našega planeta zaradi podnebnih sprememb in drugih okoljskih katastrof poplavljena, požgana in nasploh neprimerna za življenje človeka, je mirno in udobno življenje čista utopija,” poudarjajo Mladi za podnebno pravičnost.

“Ne igrajte se z našo prihodnostjo, skupaj zgradimo človeku in okolju prijazno družbo!” še sporočajo za zaključek.

 

(Visited 9 times, 1 visits today)