LOGO_LUPA_web

Minister Židan okronal 20. Vinsko kraljico Slovenije

9. januar, 2016

Včeraj je bila v hotelu Radin v Radencih okronana jubilejna 20. Vinska kraljica Slovenije za leto 2016 – Sara Stadler iz Bistrice ob Sotli. V letu 2016 bo združevala slovenske vinorodne dežele ter predstavljala slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino doma in v svetu.

V novembru 2015 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. Na slovesnosti kronanja je prisotne uvodoma pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma. Zahvalil se je vsem dekletom, ki so častno nosile krono Vinske kraljice Slovenije od leta 1996 do danes.  Slavnostni govornik je bil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki je s pomočjo predsednika uprave  Pomurskega sejma novo Vinsko kraljico Slovenije tudi okronal minister.

Vino letošnje Vinske kraljice
Vini 20. Vinske kraljice Slovenije 2016 sta dve:
Sauvignon 2015, polsladko, Klet Zorenč – Hohnjec, Bistrica ob Sotli, Vinorodna dežela Podravje, Štajerska Slovenija, Šmarsko – Virštanjski vinorodni okoliš. To je mlado vino, zelenkasto rumene barve. Vonj je zrel, prijeten, poudarjen. Sortna aroma spominja na
pokošeno travo, papriko in ribezove liste. Je usklajeno živahno vino s trendovskim značajem.
Laški rizling 2009, ledeno vino, sladko, Klet Zorenč – Hohnjec, Bistrica ob Sotli, Vinorodna dežela Podravje, Štajerska Slovenija, Šmarsko – Virštanjski vinorodni okoliš. Zlato rumeno sijoča podoba vina deluje žlahtno. Sveži okusi v ustih spominjajo na zimsko ivje. Vino je polno v vonju in okusu, s skladnimi sortnimi danosti in njihovimi prefinjenimi kombinacijami daje vtis lepote, estetike, skladnosti. Je umetnija narave in človeka, ki dela s srcem.


Sara Stadler, doma v Bistrici ob Sotli, se je rodila 6. 3. 1995 v Celju. Izhaja iz petčlanske delavsko – kmečke družine, v kateri se ukvarjajo z vinogradništvom in sadjarstvom. Sara na Biotehniški fakulteti v Ljubljani redno študira agronomijo. Še posebej jo zanima  vinogradništvo in vinarstvo, zato se namerava po končanem študiju agronomije specializirati v tej smeri.
Foto: Pomurski sejem

(Visited 5 times, 1 visits today)