Miniaturne knjige – na ogled do konca tedna

7. novembra, 2017
Foto: www.sodisce.si

V Centralni pravosodni knjižnici na Vrhovnem sodišču RS so ta teden, v okviru tedna odprtih vrat, na ogled miniaturne knjige, t.i. miniaturke – knjige, katerih prvotni namen je bila zlasti priročnost.

Knjižnica ima v svojem fondu kar nekaj primerkov miniaturnih knjig. Največ jih je s pravnega področja, nekaj je miniaturnih slovarjev in priročnikov, za širšo javnost pa so verjetno posebej zanimiva nekatera Valvasorjeva dela v miniaturni obliki.

V 19. st. izšlo več kot 3000 miniaturk

“Izdelava miniaturnih knjig ima sicer dolgo zgodovino, za zametke pa veljajo vsi popisani predmeti malega formata iz časov pred izumom tiska. Zaradi razvoja tehnike in napredka tiskarske tehnologije, litografije in iznajdbe fotografije velja za „zlato dobo“ miniaturne knjige 19. stoletje, ko je izšlo več kot 3000 miniaturnih knjig vseh knjižnih zvrsti: leposlovje, slovarji, biblije, molitveniki, turistični vodiči ter raznovrstni priročniki. Še pred tem, v 18. stoletju in vse do časa druge svetovne vojne, pa so bili posebej popularni miniaturni koledarčki in miniaturne knjige za otroke,” so povedali na Vrhovnem sodišču RS.

Vir: Vrhovno sodišče RS

(Visited 6 times, 1 visits today)