Mesta bi morala drevesa prepoznati kot ukrep za zdravje

22. julija, 2019

Drevesa so zelo poceni in preprosta rešitev za izboljšanje počutja prebivalcev mest. A tu je še nova ideja, ki prihaja iz onkraj luže: ozelenitev mest bi moralo sofinancirati javno zdravstvo, da podprejo dobro počutje in boljšo kakovost zraka.

Pomislite na ulico, ki ima na obeh straneh drevored. Kot zaklad, mar ne? Zelena, hladna, utiša in zmanjša vpliv prometa.

Novo poročilo organizacije The Nature Conservancy pravi, da taka ulica ne bi smela biti luksuz, ampak standard. Drevesa so močno orodje trajnosti: čistijo in hladijo zrak, regulitrajo temperature, se borijo z učinkom toplotnih otokov v mestih, podpirajo kakovost vode … Hkrati pozitivno delujejo na psihično in fizično zdravje od betona utrujenih meščanov.

V ZDA na leto izgine 4 milijone dreves po mestih (ali umrejo ali pa jih posekajo), zasajanje novih pa ne sledi tem trendom. Financiranje je rekdo zadostno. Urbana drevesa po poročilu odstranijo toliko trdnih delcev iz zraka, da bi lahko zmanjšala stroške potreb zdravstva za do 60 milijonov dolarjev.

Zato so se že začeli pojavljati predlogi, da bi denar za zasajanje dreves lahko dobili iz zdravstvenega sektorja. Kot so izračunali, bi bilo dovolj 10 dolarjev na osebo, da bi vzdrževali in razširili urbane gozdičke  – drevesa bi predstavljala steber zdravstvene infrastrukture.

Seveda pa ozelenitev mest ne more biti popolnoma na plečih zdravstva, načrtovalci mest bodo morali drevesa aktivno vključevati v cilje urbanega razvoja.

Vir: fastcompany

(Visited 143 times, 1 visits today)