Maribor – Evropsko mesto športa 2018?

19. avgusta, 2017
Foto: Pro Foto Studio, slovenia.info

MO Maribor je v sodelovanju s Športno zvezo Maribor, Športnimi objekti Maribor, Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in javnim podjetjem Marprom, oddala prijavo za kandidaturo za naziv Maribor – Evropsko mesto športa 2018.

“S pridobitvijo naziva in aktivnostmi, ki bi jih izvedli v letu 2018, pričakujemo povečanje zanimanja za športno vadbo med občani, promocije aktivnega načina življenja in promocije Maribora kot športno turistične destinacije,” so sporočili z MO Maribor.

Vlaganje v športno infrastrukturo in promocija športa

MO Maribor zadnja leta namenja veliko pozornosti v vlaganje v športno infrastrukturo, promociji športnega turizma ter podpori pri pridobivanju tujih športnih ekip na poletne priprave oziroma organizaciji evropskih in svetovnih prvenstev. Prav tako vsako leto sofinancira raznolike športne programe in vadbe športnih društev in zvez, športni objekti pa zagotavljajo nemoteno vadbo v raznolikih športnih objektih.

Vrhunski športniki

Maribor je znan po vrhunskih športnih ekipah in športnikih, ki so s svojimi uspehi dosegli vrhunske rezultate in veliko pripomogli pri promociji Maribora kot mesta, kjer so pogoji za odlično športno vadbo. “Vsled temu in drugim prednostim, ki jih imamo kot mesto športa, se je MO Maribor odločila, da kandidira za naziv Maribor – Evropsko mesto športa 2018, pri čemer želi slediti naslednjim ciljem: povečati promocijo Maribora kot destinacije za športni turizem; povečati število tujih obiskovalcev športnih prireditev; povečati obiskanost športnih prireditev v mestu; povečati število aktivnih prebivalcev mesta; povečati uporabo javne športne infrastrukture in povečati število gostovanj domačih in tujih klubskih ekip, državnih, evropskih in svetovnih tekmovanj, gostovanj ter prvenstev,” poudarjajo na mestni občini.

Foto: Matej Vranič, slovenia.info
Foto: Matej Vranič, slovenia.info

Več korakov do naziva mesto športa

Naziv vsako leto podeljuje Evropska zveza prestolnic in mest športa (ACES EUROPE), ki omogoča kandidaturo za naziv v treh kategorijah, in sicer prestolnica športa, mesto športa ali skupnost športa. MO Maribor pade pod kriterij mesto športa (kriterij je število prebivalcev). Pridobivanje kandidature poteka v več korakih, ključni korak je oddaja kandidature za naziv, naslednji korak je skrben pregled športne infrastrukture in pogojev za športne aktivnosti s strani članov komisije ACES EUROPE, ki si bodo med 24. in 26. avgustom ogledali športno infrastrukturo in katerim bodo na MO Maribor skozi predstavitev predstavili kandidaturo za naziv. Uradna razglasitev zmagovalca za naziv bo 6. decembra v EU parlamentu v Bruslju.

“Sam naziv ne prinaša finančnih prihodkov s strani organizacije, ki podeljuje naziv, omogoča pa, da kot evropsko mesto športa dosežemo zastavljene cilje skozi promocijo športne vadbe in športnega turizma doma in v tujini,” še dodajajo v MO Maribor.

Vir: maribor.si

(Visited 91 times, 1 visits today)