Margarina ali maslo? Koristne informacije na novem nacionalnem portalu o prehrani

7. oktober, 2017

Za povečanje obveščenosti in znanja prebivalcev o koristih zdrave prehrane je bil v Sloveniji vzpostavljen Nacionalni portal o hrani in prehrani: www.prehrana.si. Projekt izvajata Inštitut za nutricionistiko in Nacionalni inštitut za javno zdravje, finančno pa ga je omogočilo Ministrstva za zdravje RS.

Na spletu je mogoče najti precej nasprotujočih se objav s področja prehrane. Pogosto so finančno podprte s strani ponudnika in lahko med prebivalstvom povzročijo pravo zmedo. »Na nacionalnem portalu o hrani in prehrani zato ne omogočamo nobenega oglaševanja ali drugačnega komercialnega obveščanja. Naš edini namen je prebivalcem ponuditi verodostojne, strokovne in razumljive informacije s področja prehrane v različnih življenjskih obdobjih,« pove prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

prehranasi

Kakšne informacije ponuja portal?

Portal združuje vsebine, ki jih pripravljajo strokovnjaki iz različnih strokovnih institucij in področji, povzema pa tudi vsebine iz drugih verodostojnih virov.

  • Prehranska priporočila za različne ciljne skupine, vključno z nosečnicami in doječimi materami, dojenčki, otroki, mladostniki in odraslimi.
  • Novice s področja prehrane – vključno z aktualnimi dogodki in povzetki aktualnih raziskav. Posebna pozornost je usmerjena predstavitvi znanstvenih objav, katerih rezultati so uporabni ali zanimivi tudi za širšo javnost.
  • Predstavitev živil in njihovih sestavin ter njihove vloge pri ohranjanju zdravja. Predstavljena so tudi ključna hranila – ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe, vitamini in minerali, pa tudi druge snovi, ki se pojavijo v živilih, vključno z alergeni, aditivi in neželenimi snovmi.
  • Miti in resnice o prehrani – razkrivamo ozadja pogostih mitov, ki mnogokrat niso osnovani na verodostojnih informacijah, ali pa so povsem neresnični.
  • Predstavitev izbranih sezonskih živil – vključno s podatki o njihovi hranilni sestavi, najpogostejših načinih priprave ter o njihovi vlogi v okviru pestre in uravnotežene prehrane.
  • Nasveti – izbor zanimivih prispevkov na področju prehrane, ki so obiskovalcem v pomoč pri prehranskih odločitvah, izboru živil in pripravi hrane.

Za več informacij: www.prehrana.si.

(Visited 2 times, 1 visits today)