Marec v znamenju žensk

7. marca, 2018

Osmi marec so kot mednarodni dan žensk razglasili leta 1910, na drugi mednarodni konferenci socialistk v Kobenhavnu. Leto po velikih demonstracijah žensk v ZDA,  na katerih  so zahtevale splošno volilno pravico. Že naslednje leto so praznik praznovali v Nemčiji, Švici, na Danskem in tudi v Sloveniji, ki je bila takrat pod Avsto-Ogrsko monarhijo.

Sprva je praznik imel bolj političen pridih, praznovanj in manifestacij so se udeleževale predvsem socialistke in komunistke. Po drugi svetovni vojni so  posebno pozornost začenjali namenjati v šolah, kjer osmi marec ni minil brez proslave za mamice in voščilnic. Praznik je politični pomen vse bolj izgubljal in postajal praznik vseh žensk.

Materinski dan

baby-165067_640

V istem mesecu pa še posebej praznujejo mame, in sicer 25. marca, na dan Marijinega oznanjenja, ki v krščanskem svetu velja kot materinski dan. Tudi na ta dan so bile nekdaj prireditve v šolah, starši in otroci so se udeležili tudi maše. Ponekod je sledila čajanka – mame so spekle piškote in pogostile svoje otroke, v zameno pa so dobile čestitke, šopke in darila. Pri nas so uradno nehali praznovati ta praznik po drugi svetovni vojni, ko ga je nadomestil 8.marec. Vendar zadnja leta spet pridobiva na veljavi.

Igor Fabjan

(Visited 6 times, 1 visits today)