Mali rjavi Pluto in Siglavy sta prva letošnja žrebička v Kobilarni Lipica

21. marca, 2018
Siglavy (Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed)

V Kobilarni Lipica prišel na svet prvi letošnji žrebiček. To je Pluto Samira XXVIII, mali, rjavi žrebiček, ki je – tako kot velja že stoletja – dobil prvi del imena po očetu 506 Pluto Trompeta XL, drugi del imena pa po materi 361 Samira XXVIII.

Rodil se je v soboto, 17. marca, v večernih urah. Na svet je prišel dva tedna prezgodaj, zato je v varnem zavetju mogočnega kompleksa hlevov na Borjači, kjer že od sredine 19. stoletja pridejo na svet vsa lipicanska žrebeta v Lipici, deležen intenzivne nege in dodatne pozornosti. Žrebiček in njegova mama se dobro počutita, kobila 361 Samira XXVIII svojega malega žrebička ves čas skrbno varuje. Rojstva malega Plutka so se razveselili vsi, ki v Kobilarni Lipica skrbijo za dragoceno plemensko čredo več kot 300 lipicancev. Oče prvorojenega žrebička je plemenski žrebec 506 Pluto Trompeta XL, obiskovalci nedeljske predstave v Lipici so ga lahko občudovali v točki Šola nad zemljo, kjer je izvajal spektakularne skoke capriole.

Siglavy Slava XVI z mamo (Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed)
Siglavy Slava XVI z mamo (Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed)

V nedeljo, 18. marca, je ena od plemenskih kobil abortirala v desetem mesecu brejosti, žrebe žal ni preživelo. V ponedeljek, 19. marca, zvečer pa se je plemenska čreda Kobilarne Lipica povečala za še enega malega rjavega žrebička. Rodil se je Siglavy Slava XVI, potomec očeta 363 S. Samira XXII in matere 641 Slava XVI.

V drugi polovici maja ju bomo že lahko pozdravili

Oba žrebička, Pluto in Siglavy, bosta ta in naslednji teden preživela v varnem okolju enega posebnih, porodnih boksov kompleksa hlevov na Borjači, skupaj s svojima materama. Že v drugi polovici meseca maja pa ju bodo lahko pozdravili in občudovali tudi obiskovalci Kobilarne Lipica: najprej v varnem zavetju notranjega dvorišča hlevov na Borjači, nato pa na prostranih zelenih pašnikih Kobilarne Lipica, kjer bosta odraščala skupaj z ostalimi žrebeti letošnje generacije.

Do prvih dni junija pričakujejo v Kobilarni Lipica še 28 temnih, igrivih žrebet. S 30 žrebeti bo letošnja generacija žrebet v Kobilarni Lipica največja in najštevilčnejša v zadnjem desetletju.

 

Vir: Kobilarna Lipica

(Visited 15 times, 1 visits today)