Letošnji dan inženirjev v znamenju nagrad najboljšim inženirjem in odkrivanja podzemlja Pece

25. oktobra, 2017
Podzemlje PEce (Foto: Tomo Jeseničnik, Podzemlje Pece, d.o.o., vir: STO)

Predstavniki slovenske inženirske stroke se bodo letos ponovno srečali na  Dnevu inženirjev, ki tradicionalno poteka pod okriljem Inženirske zbornice Slovenije (IZS). Srečanje, ki bo potekalo 26. oktobra, v Mežici, se bo začelo z ogledom proizvodnje enega najuspešnejših koroških podjetij, Tovarne akumulatorskih baterij. Temu pa bo sledil ogled tamkajšnjega rudnika svinca in cinka, ki velja za enega najstarejših v Evropi in je pomembno zaznamoval zgodovino rudarstva na Slovenskem.

Po odkrivanju podzemlja Pece se bo začel uradni del s slovesno podelitvijo nagrad članom IZS, v okviru katerega bosta zbrane goste nagovorila  mag. Črtomir Remec, predsednik lZS, in Dušan Krebel, župan občine Mežica. Dogodek, ki bo na enem mestu združil inženirje z vse Slovenije, bo obogaten tudi z zanimivim kulturnim programom, kateremu bo sledilo sproščeno družabno srečanje.

Inženirska zbornica Slovenije za dvigovanje gradbene kulture

Inženirska zbornica Slovenije (IZS), ki je bila ustanovljena pred 20. leti, združuje 7000 pooblaščenih inženirjev, ki kot projektanti, revidenti, nadzorniki in vodje del delujejo na področju graditve objektov. Združeni so v šestih matičnih sekcijah: gradbenih inženirjev, strojnih inženirjev, elektroinženirjev, inženirjev tehnologov in drugih inženirjev, inženirjev geodetov ter inženirjev rudarske in geotehnološke stroke.

Osnovno poslanstvo IZS je dvigovanje gradbene kulture, ki vključuje informiranje, izobraževanje in etično delovanje članov. Sekcije in komisije IZS aktivno sodelujejo pri pripravi sistemske prostorske, gradbene, javno-naročniške in geodetske zakonodaje. IZS je podaljšana roka države, ki s pooblastilom izvaja licenciranje inženirjev v postopku graditve – ima 11 pooblastil po zakonih o graditvi objektov in geodetski dejavnosti. Je aktivna članica mednarodnih inženirskih združenj in zbornic. Zastopa tudi poklicne interese svojih članov.

Vir: IZS

(Visited 122 times, 1 visits today)