Letno poročilo Amnesty International o razmerah v svetu

28. februar, 2018

Amnesty International je svoje letno poročilo o razmerah v svetu v 2017 naslovil z ‘Sovražnost na ravni držav, a tudi nova doba družbenega aktivizma’.

V lanskem letu so, kot navajajo na Amnesty International Slovenija, svetovni voditelji/ce promovirali sovraštvo, se borili proti pravicam, ignorirali zločine zoper človeštvo ter brezskrbno dopustili nenadzorovano razraščanje neenakosti in trpljenja. To je sprožilo množične proteste, ki so pokazali, da se morda res soočamo z največjimi izzivi, a imamo tudi močno voljo za boj proti njim.

Vizija družbe iz nočne more

“Lani je bil naš svet potopljen v krize, pomembni voditelji pa so nam ponujali vizijo družbe, kot bi bila iz nočne more, zaslepljena s sovraštvom in strahom. To je sicer opogumilo tiste, ki širijo sovraštvo, veliko več ljudi pa spodbudilo za prizadevanja za boljšo prihodnost,” je dejal Salil Shetty, generalni sekretar Amnesty International.

Poročilo o Sloveniji izpostavlja ranljive skupine, na drugi strani pa krepitev institucij proti diskriminaciji

“Ko vlade brezsramno preganjajo aktiviste in aktivistke za človekove pravice, se Amnesty sooča z grožnjami svojemu delu na Madžarskem in aretacijami svojih zaposlenih v Turčiji, kar se je zgodilo prvič,” navajajo v poročilu, ki o razmerah na področju človekovih pravic vsebuje informacije o 159 državah in predstavlja najbolj obsežno analizo trenutnih razmer na področju človekovih pravic v svetu.

Vključena je tudi Slovenija; izpostavljeni so Romi, izbrisani in begunci, pozitivna je bila krepitev institucij za boj proti diskriminaciji.

“Svet razdvajajo grozljive posledice sovražne retorike, ki preti, da bo pripeljala do normalizacije množične diskriminacije marginaliziranih skupin,” svari Amnesty International, a dodaja, da k sreči obstaja tudi upanje, da bomo ustavili drsenje proti represiji, in sicer v obliki vedno večjega gibanja ljudi, med katerimi so se nekateri prizadevanjem za družbeno pravičnost pridružili na novo, spet drugi imajo s tem dolgoletne izkušnje.

Vir: Amnesty International Slovenija

(Visited 3 times, 1 visits today)