Lenarčič zjutraj poletel proti Alpam

28. junij, 2017
Foto: GreenLight WorldFlight

Po skoraj trimesečni pavzi je Matevž Lenarčič danes zjutraj, malo pred šesto uro po lokalnem času poletel z letališča v Slovenskih Konjicah, na zaključni del letošnje okoljske in raziskovalne misije Mediteran 2017. 

Na zadnjo etapo, ki predvideva meritve nad Alpami in osrednjo Evropo, je Lenarčič poletel v ultralahkem letalu Dynamic WT 9 v družbi pilota Domna Graufa. Prvi cilj, ki sta ga dosegla že zgodaj zjutraj, je bila 3106 metrov visoka avstrijska gora Hoher Sonnblick. Na višini 3000 metrov sta letela mimo najvišje ležeče merilne postaje, kjer se redno preverjajo tudi koncentracije črnega ogljika in puščavskega peska.

Foto: GreenLight WorldFlight
Foto: GreenLight WorldFlight

Pilota sta nato nadaljevala pot mimo najvišjega avstrijskega vrha Glossglocknerja, proti vzhodnim Alpam v smeri Prievidze na Slovaškem, kjer sta dotočila gorivo in nato nadaljevala pot. Končni današnji cilj je Bukarešta v Romuniji, kjer naj bi Lenarčič in Grauf pristala v popoldanskih urah.  Nadaljevanje meritev v naslednjih dneh je odvisno predvsem od primernih vetrov.

Koliko črni ogljik in puščavski pesek ogrožata alpkse ledenike?

Spomnimo, letošnja misija Green Light World Flight se je začela 24. marca letos, ko je Matevž Lenarčič s portoroškega letališča poletel proti Malti in nato nadaljeval proti zahodnem Sredozemlju. Cilj  projekta Mediteran 2017 je ugotoviti v kakšni meri črni ogljik in puščavski pesek ogrožata alpske ledenike, ki so pomemben vir pitne vode. Prvi del letošnje misije –  meritve nad Mediteranom je Lenarčič zaključil v dveh tednih, nato pa je skoraj tri mesece čakal na primeren ciklon, ki bo pognal večje količine črnega ogljika in puščavskega peska nad Alpe in s tem zagotovil ustrezne pogoje za meritve.

Vir: GreenLight WorldFlight

(Visited 9 times, 1 visits today)