Konkurenčnost slovenskega turizma: Slovenija na 41. mestu

12. marca, 2017

Slovenija se je po skupni oceni konkurenčnosti za razvoj turističnega sektorja, ki so jo med 136-imi državami izvedli za Svetovni gospodarski forum, uvrstila na 41. mesto.

Raziskava ‘The Travel & Tourism Competitiveness Report 2017’ temelji na ocenah 14-ih dejavnikov konkurenčnosti turističnega sektorja, ki obsega 100 indikatorjev. Slovenija se je po skupni oceni konkurenčnosti iz te raziskave uvrstila na 41. mesto, to je v zgornji del lestvice oziroma med države nad povprečjem po obdelanih parametrih.

“Tema letošnjega poročila je utiranje poti bolj trajnostni in vključujoči prihodnosti. Poročilo kaže, da si turistična panoga prizadeva na področju okoljske trajnosti narediti velik korak dalje, saj se je s povečanjem obsega potovanj povečala skrb za učinkovitost virov, varovanje okolja ter blaženje posledic podnebnih sprememb,” pojasnjujejo na MGRT in STO.

Slovenija najboljša na področju okoljske trajnosti, slabša uvrstitev v letalskem prometu in poslovnem okolju

Poročilo je pokazalo, da je Slovenija najbolje uvrščena na področju okoljske trajnosti (10. mesto, napredek za 9 mest), varnosti (17. mesto), kopenske in pristaniške infrastrukture (20. mesto) in turistične infrastrukture (25. mesto). Na področju pomembnosti turizma zaseda 47. mesto. Na dobro, 25. mesto, smo se uvrstili pri kriteriju znamke turizma.

Slabše uvrstitve Slovenija že tradicionalno zaseda na področjih infrastrukture letalskega prometa (76. mesto), kulturnih virov in poslovnih potovanj (92. mesto) ter poslovnega okolja (80. mesto). V okviru poslovnega okolja uvrstitve blizu repa lestvice dosegamo predvsem na področju učinkov obdavčenja na delo in investicije. Slabšim uvrstitvam navkljub pa je vzpodbuden podatek, da smo tudi znotraj teh področij naredili napredek in dosegli boljšo uvrstitev kot v zadnjem ocenjevalnem obdobju.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je komentiral: “Glede na številne aktivnosti, ki jih tako ministrstvo kot STO in turistično gospodarstvo uspešno izvajamo na področju turizma, smo po pravici povedano pričakovali višjo uvrstitev. A analizo WEF vedno obravnavamo kot pomemben pokazatelj naše realne umeščenosti in konkurenčnosti ter smerokaz, kje so potrebne izboljšave. Veseli me izjemno visoka uvrstitev Slovenije na področju okoljske trajnosti. Ravno na področju trajnostnega turizma smo napredovali kar za 57 mest, kar je izjemno velik skok, ki je odraz zelo jasne usmeritve vseh deležnikov turizma v trajnostni turizem.”

Prihaja nova strategija razvoja turizma

Dodal je, da je pred nami novo strateško obdobje, v pripravi je Strategija razvoja turizma 2017 – 2021, zato je analiza Svetovnega gospodarskega foruma dober pokazatelj, katerim področjem moramo nameniti več pozornosti. Zato ga bodo podrobno preučili. “Iz raziskave pa je jasno razvidno tudi kako izrazito medsektorska dejavnost je turizem. Skupaj z drugimi resorji bomo morali strniti moči in si še toliko bolj prizadevati za dosego cilja, ki smo si ga zadali za prihodnje strateško obdobje, to je uvrstitve med prvih 25 na tej lestvici,” je zaključil.

Vir: MGRT

(Visited 77 times, 1 visits today)