‘Končna postaja morje?’ Razstava v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje

30. januarja, 2017

Plastične vrečke, otroške igrače, plastenke, živilska embalaža … Kaj se zgodi s plastičnimi izdelki ob koncu njihove življenjske dobe? Ko jih ne potrebujemo več, jih zavržemo in pozabimo. Vsak dan v morje zaide ogromna količina plastičnih odpadkov, ki se tako postopoma spreminjajo v plastično juho – z resnimi posledicami za naše zdravje.

Velik del plastičnih odpadkov (vsako leto več kot 6,4 milijona ton) nenadzorovano pristane v našem okolju ter naposled tudi v morjih. Muzej za oblikovanje Zürich je na to tematiko pripravil razstavo z naslovom ‘Končna postaja morje?’. Kot pravijo organizatorji “razstava osvetljuje ozadje problema in njegov pogubni učinek na morje, živalstvo in človeštvo. Predstavlja najbolj razširjene vrste plastike ter izpostavlja vprašanja o porabi, zdravstvenih tveganjih, mikroplastiki, življenjskem ciklu materiala in bioplastiki.”

Razstavo lahko obiščemo v MAO (Muzej za arhitekturo in oblikovanje), kjer je zdaj na ogled, po gostovanju v več kot 17 mestih po celem svetu, med njimi tudi na Finskem, v Nemčiji, v Hong Kongu in Maroku ter na Danskem.

Razstavo si je mogoče ogledati do 23. aprila 2017. Vsako prvo nedeljo v mesecu je ogled brezplačen.

Partnerji razstave so plastične odpadke nabrali med čistilnimi akcijami na Havajih, v Severnem morju in v Baltskem morju. Eksponati prikazujejo izvor, življenjsko dobo, smisel in nesmisel plastičnih izdelkov. Poleg nenavadnih predmetov iz ribiške industrije tu najdemo vsem dobro znane vsakdanje predmete, kot so plastični kozarci ali zobne ščetke, ki se jim jasno vidi, da so plavali v vodi in da so doživeli bližnja srečanja z morskimi bitji.

Več o razstavi na www.mao.si

(Visited 15 times, 1 visits today)