Kolumna: Opomniški datumi – ne le za spomine …

1. novembra, 2019
Vesna Bizjak

So datumi, ki opomnijo, kako hitro gre čas. Morda celo bolj kot prelom leta. Nekajkrat greš spat in – puf! Mine leto, dve, osem. Zjutraj te še vedno zbuja ista melodija, ob isti uri.

Odtavaš v kopalnico, v napol snu, morda opaziš kakšno novo gubo ali siv las, a v resnici nimaš ne časa ne energije za razmišljanje o minljivosti. Vsaj ne pred prvo kavo. Ali čajem, in to zeliščnim, ali pa s trenutno aktualnim japonskim matcha, s katerim se na neki ravni boriš ravno proti – neizbežni minljivosti.

Še preden te jutranji zvarek, morda voda z limono za spomladansko razstrupljanje, dodobra zbudi, te že pogoltne kolesje vsakdanje rutine. In tako, menda da, starejši kot smo, vedno hitreje, bežijo trenutki, ki se seštevajo v leta.

In ko se zbudiš na en tak datum, si sveto prisegaš, da boš od zdaj dalje bolj pazil na svoj čas, bolj pazil na to, komu in čemu ga namenjaš, bolj pazil na to, da bo časa (in energije) za prioritete vedno dovolj.

Naj bo vsak dan tak, opomniški. Vsako jutro lahko pritisnem na ‘Osveži’ in vsakemu dnevu dam pomen. To je najlepši poklon vsem, ki jih imamo radi, vsem, ki niso več z nami, pa tudi – in predvsem sebi.

(Visited 62 times, 1 visits today)