Kolesarska dirka po Sloveniji: »Borite se za zeleno«

15. junija, 2017
Foto: STO

Danes se pri nas začenja že štiriindvajseta mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji, ki bo trajala do nedelje, 18. junija. Letos prvič tudi pod trajnostno obarvanim sloganom »Fight for green« oz. »Borite se za zeleno«, našo državo pa bo zaobjela skozi štiri kolesarske etape.

Foto: STO
Foto: STO

Kolesarska dirka Po Sloveniji je največja kolesarska prireditev pri nas, ki jo iz leta v leto spremlja več ljudi, tako ob progi kot tudi preko medijev. Prva ‘slovenska pentlja’ je bila organizirana v maju leta 1993, le leto dni po tem, ko je Kolesarska zveza Slovenije postala polnopravna članica mednarodne kolesarske zveze UCI, kolesarska dirka Po Sloveniji pa dobila svoje mesto na mednarodni kolesarski sceni.

Foto: STO
Foto: STO

Začetek 24. kolesarske dirke Po Sloveniji bo 15. junija v Kopru, končala pa se bo tradicionalno v Novem mestu, kjer bo 18. junija cilj. Kraljevska etapa bo v soboto, 17. junija, s ciljem na Rogli. Celotna dirka bo dolga 657 km.

Foto: STO
Foto: STO

Letošnja dirka Po Sloveniji prinaša še eno novost – prvič bo dirko neposredno prenašala najbolj gledana globalna športna televizijska mreža Eurosport z dosegom kar 243 milijona gledalcev po vsem svetu. Kolesarsko dirko Po Sloveniji bo z letošnjim letom z neposrednim prenosom na globalno TV-mrežo Eurosport tako lahko spremljalo kar 243 milijonov gledalcev v kar 99-ih državah v Evropi, Aziji, Afriki ter na Srednjem vzhodu, med njimi  več kot 113 milijonov tistih, ki jih kolesarski šport še posebej zanima. Neposredni prenos dirke ter dodatno intenzivno oglaševanje Slovenije in destinacij, po katerih dirka poteka, je tako hkrati odlična priložnost, da Slovenijo predstavimo ljubiteljem aktivnega oddiha v deželi petzvezdičnih doživetij in neokrnjene narave.

Foto: STO
Foto: STO

ETAPE:

  1. Etapa: Koper – Kočevje: 159,4 km
  2. Etapa: Ljubljana – Ljubljana: 169,9 km
  3. Etapa: Celje – Rogla: 167,7 km
  4. Etapa: Rogaška Slatina – Novo mesto: 160 km
Foto: STO
Foto: STO

»Zmagovalci letošnjih etap na dirki Po Sloveniji bodo prijeli prav posebne pokale, ki so tematsko vezani na kraj,« so povedali organizatorji dirke po Sloveniji.

Zmagovalec prve etape na dirki po Sloveniji bo prejel skulpturo medveda; obenem pa tudi prvo zeleno majico.

Zmagovalec druge etape, ki se bo začela in končala v Ljubljani, bo prejel trofejo, ki je oblikovana po Ljubljanskem zmaju.

Zmagovalec zadnje etape bo prejel simbol Novega mesta, znamenito situlo, ki izvira iz obdobja halštata (starejša železna doba), in je verjetno nastala že v 5. stoletju pred našim štetjem.

 

 

(Visited 7 times, 1 visits today)