Kočevski Hostel Bearlog prejel znak Slovenia Green Accommodation

25. februarja, 2019
Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Hostel Bearlog, prvi hostel na Kočevskem, je slabi dve leti po odprtju svojih vrat prejel certifikat s področja trajnostnega turizma Slovenia Green, so sporočili s STO. S tem se je priključil že 65 nosilcem te odločne zaveze za trajnostno prihodnost Slovenije.

Mladinski hostel Bearlog je pred slabima dvema letoma odprl svoja vrata vsem, ki si želijo od blizu raziskati osrčje kočevske pokrajine, skupaj s pragozdom Krokar, ki je zapisan na seznam svetovne naravne dediščine Unesco.

Trajnostno usmerjen hostel

Hostel, ki se nahaja v središču Kočevja, ima pod svojo streho 30 ležišč in za zajtrk gostovo mizo obloži s hrano, ki prihaja iz okoliških ekoloških kmetij. Svoje goste redno seznanja z dogajanjem tako v okoliških krajih in mestih kot tudi tudi v okoliških gozdovih, zaščitenem življenjskem prostoru številnih divjih živali. Kot pravijo sami: “Prespite noč v naših udobnih prenočiščih, okusite lokalno ekološko pridelano hrano ter odkrijte skrivnosti neokrnjene narave in bogate kočevske kulturne dediščine: spoznajte njegovo veličanstvo rjavega medveda, prisluhnite edinstveni kočevarščini, ki jo govori le še peščica ljudi, globoko zajemite sapo in se potopite v eno najčistejših slovenskih jezer, Kočevsko jezero, do razvalin gradu Fridrihštajn se poizkusite povzpeti po plezalni steni in na robu mogočne divjine Krokarjevega gozda posnemite fotografijo svojega življenja.”

Zmanjšujejo plastiko

Aktivno se povezujejo z lokalnimi skupnostmi, tudi z namenom vzdrževanja lokalnih ekoloških dobavnih verig, od dobaviteljev prevzemajo sestavine v embalaži za večkratno uporabo oz. v embalaži s ponovnim polnjenjem, skrbno ravnajo z vodnimi viri, ločujejo in redno sledijo količini odpadnih materialov, del teh pa reciklirajo, zavestno zmanjšujejo količino odpadkov, predvsem plastike; v hostlu ni niti avtomatov za hrano niti napitkov v plastenkah.

Eko vrtiček

Med njihovimi projekti je tudi Eko vrtiček – eko vrt, ki so ga učenci kočevske Osnovne šole Ljubo Šercer, kjer se izobražujejo otroci z lažjo, zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju, zasadili pred svojo šolo z namenom vnesti v svoj vsakdan elemente zdrave prehrane, zaznavanja okolja z vsemi čutili in vzgoje za trajnostni razvoj. Gostje si v Hostlu Bearlog lahko izberejo spominek, ki so ga ročno izdelali učenci, in zanj po želji učencem pustijo prostovoljne prispevke; le-te učenci vložijo v širjenje svojega ekološkega vrta. S čaji in sirupi s šolskega Eko vrtička pa bodo v kratkem obogateni tudi zajtrki v hostlu.


Vse nosilce znaka Slovenia Green si lahko ogledate na spletnem portalu slovenia.info.

(Visited 11 times, 1 visits today)