Koča na Klemenči jami naj visokogorska in Valvasorjev dom naj planinska koča 2018

12. septembra, 2018
Koča na Klemenči jami pod Ojstrico naj visokogorska planinska koča 2018 (foto Manca Čujež)

Obiskovalci gora so v poletni akciji Planinske zveze Slovenije (PZS) in digitalnega medija Siol.net Naj planinska koča 2018, v kateri je sodelovalo 158 slovenskih koč, za naj visokogorsko planinsko kočo okronali Kočo na Klemenči jami pod Ojstrico, z nazivom naj planinska koča pa se lahko že tretjič pohvali Valvasorjev dom pod Stolom. Izbrani koči sta pozitiven zgled za preostale, saj želi PZS v vseh planinskih kočah tako odnos do obiskovalcev kot oskrbo dvigniti na višjo kakovostno raven.

Tradicionalni poletni izbor najbolj priljubljene planinske koče je letos doživel nadgradnjo s samostojno kategorijo za 29 visokogorskih koč, ki si to zaslužijo zaradi zahtevnejših razmer za delo in težjega dostopa, prav tako so letos prvič sodelovale vse oskrbovane koče.

Koča na Klemenči jami pod Ojstrico

Laskavi naziv naj visokogorske planinske koče 2018 si je prislužila Koča na Klemenči jami pod Ojstrico, ki na višini 1208 metrov kraljuje nad Logarsko dolino, upravlja pa jo Planinsko društvo (PD) Solčava. “Da smo bili izbrani za naj visokogorsko planinsko kočo, je ogromna pohvala za nas po toliko letih dela in truda. Lepšega priznanja si res ne bi mogel želeti, poleg tega pa je to ena boljših promocij, glede na to, da naša koča ni na Slovenski planinski poti in je zato manj obiskana. A je to pravzaprav tudi naša dodana vrednost, saj kljub naraščajočemu obisku ni tako velikega navala in se lahko posvetiš vsakemu gostu in se z njim pogovoriš o planinskih poteh, drugih kočah, ga obvestiš o vsem, kar ga zanima oziroma mora vedeti,” je prve vtise strnil presenečni oskrbnik Rado Novak, ki že sedem let diha s postojanko pod Ojstrico.

Rado Novak, oskrbnik Koče na Klemenči jami pod Ojstrico (foto Manca Čujež)
Rado Novak, oskrbnik Koče na Klemenči jami pod Ojstrico (foto Manca Čujež)

Koča na Klemenči jami, ki je izhodišče za vzpon na Krofičko, Strelovec, Ojstrico in Planjavo, nedaleč od nje pa kraljuje najdebelejši macesen v Sloveniji, ne privablja le planincev in vse več turistov, ampak zaradi bližnjega plezališča v steni Krofičke tudi alpiniste, prav vsakemu obiskovalcu pa v spominu ostane lesena gugalnica, oblikovana v podobi planinskega orla.

Valvasorjev dom pod Stolom

Naj planinska koča je že tretjič postal Valvasorjev dom pod Stolom, ki je slavil že v letih 2014 in 2016 in tako nadaljuje zmagoviti pohod PD Radovljica, saj je lani lovoriko osvojil Roblekov dom na Begunjščici v upravljanju istega planinskega društva.

Valvasorjev dom pod Stolom že tretjič naj planinska koča (foto Manca Čujež)
Valvasorjev dom pod Stolom že tretjič naj planinska koča (foto Manca Čujež)

“Že tretji naziv naj planinska koča je samo potrditev, da dober obisk, ki je lani in letos spet v vzponu, ni naključje – in obratno, da naziv ni naključje glede na dober obisk. Vse planinske postojanke imajo odprta vrata, kam ljudje zahajajo, pa je njihova odločitev. Vsak gre rad tja, kjer se dobro počuti, kjer ve, da bo kaj dobrega pojedel, da bo naletel na pozitivno ekipo … in tako se širi dober glas,” poudarja Aleš Štefe, že šest let na čelu oskrbniške ekipe v raju pod Stolom: “Oskrbnik sam v takšnem domu, kot je Valvasorjev dom, ne more narediti nič, za sabo potrebuje dobro ekipo, pa tudi razumevanje najbližjih, ki so marsikdaj prikrajšani za skupne trenutke zaradi dela v domu, ki je odprt vse dni v letu. Kljub kakšnemu prostemu dnevu sem vse dni vpet v delo, ta naziv pa pomeni, da s celotno ekipo še vedno razmišljamo in delamo v pravo smer.”

Oskrbniška ekipa Valvasorjevega doma z Alešem Štefetom na čelu (foto Manca Čujež)
Oskrbniška ekipa Valvasorjevega doma z Alešem Štefetom na čelu (foto Manca Čujež)

V Karavankah ugnezdeni Valvasorjev dom, ki leži na višini 1181 metrov, je izhodišče za planinske izlete na Stol, Ajdno in Vajnež, sprehode proti Breški, Potoški in Žirovniški planini, pohode do Prešernove koče na Stolu, Roblekovega doma na Begunjščici, Planinskega doma na Zelenici, Koče pri izviru Završnice, Doma Pristava v Javorniškem Rovtu in Tinčkove lovske koče.


“Planinska zveza Slovenije si v sodelovanju s Siol.net prizadeva, da bi celotna akcija dvignila kakovost ponudbe in splošen odnos upravljavcev in zaposlenih v planinskih kočah do obiskovalcev. Ker je Slovenija vedno bolj turistična dežela, želimo prispevati k temu, da so tudi v gorah postojanke, ki lahko s svojo oskrbo in ponudbo zadovoljijo tako slovenske kot tuje goste. Izbrane koče so pozitiven zgled za ostale, saj želimo v vseh kočah tako odnos do obiskovalcev kot oskrbo dvigniti na višjo kakovostno raven,” širšo sliko izbora osvetli podpredsednik PZS Miro Eržen.


Vir: PZS

(Visited 171 times, 1 visits today)