Klopce ljubezni po slovenskih hribih kot spodbuda: iz kavča v naravo

23. aprila, 2018

V minulem tednu so po Sloveniji vzniknile številne ‘klopce ljubezni’, njihove fotografije pa so pohodniki že pridno delili na družabnih omrežjih pod oznako #klopcaljubezni. “Klopca ljubezni nosi nalogo obuditve misli sožitja človeka in narave,” pojasnjejo namen projekta njegovi nosilci.

klopca prikazna

Narava na moderen način

Prvo klop so postavili pred petimi leti na Boču, natančneje, Dreveniški gori. “Perečo težava današnjega časa vidimo v dejstvu, da nam je na voljo vse, vendar zmanjkuje tistega, od česar smo dejansko odvisni. Smeti, onesnaženost, hiperprodukcija, elektronska zasvojenost, pasivnost,” poudarjajo. S projektom želijo ljudem predstaviti naravo na moderen način. “S prvim korakom na neki neznani poti se tako odpre pot skozi dnevno spreminjajočo naravo polno presenečenj in navdihov. Konec nas očara z živo panoramo, katera ni nikoli enaka. Narava nas lahko ogromno nauči, lahko nas osveži in napolni tako z mirom kakor energijo, sprejeti pa moramo, da bo vse to mogoče le, če bomo zanjo tudi poskrbeli in gojili spoštljiv odnos. In tukaj vidimo zdrav odnos sožitja,” še dodajo.

Klopce danes iščemo na Boču – Dreveniška gora, Donački gori in Vogarju. Dostop do njih ponudi čudovito popotovanje skozi bogate gozdove Slovenije, razgled pa poplača sleherni korak v srtm klanec.

Od kje ideja za klopce?

“Sama ideja izvira iz mladostne naivnosti, ko verjameš, da je svet še mogoče spremeniti. Pogovor z otrokom ne pozna ovinkarjenj in laži in tudi naša prva klop je bila postavljena povsem instinktivno. Odziv je bil čudovit, nasmeški in volja ljudi katere smo srečevali na tej poti pa tako pozitivni, da smo se odločili iti korak naprej,” povedo, to pa je tudi razlog zakaj želijo snovalci projekta ostati skriti. Tako, kot pravijo, dobijo dejanske občutke uporabnikov, ki jim pomagajo projekt peljati v pravi smeri. Izdajo le, da je klop zasnoval mizarski mojster Klevže Klemen iz Kostrivnice pri Rogaški Slatini.

klopca2

Ohranjanje narave pomemben del projekta

Na projektu poudarajo, da so veseli, da ljudje vidijo iskrenost in pozitivno naravnanost projekta, prosijo pa jih, da to misel gojijo tudi na poteh proti našim klopem in širom te dežele. “Pot naj za seboj pustijo tako čudovito, ali še bolj, kot so jo bili deležni sami. Le malo napora je potrebno in v pokrajini čudovite Slovenije bomo lahko uživali še vrsto let.”

Vse, ki obiščejo klop ljubezni, pa vabijo, da posnamejo fotografijo in jo delijo ter označijo – @klopcaljubezni ali pa #klopcaljubezni. “Tako bomo iz kavčev premamili še kakšnega pohodnika in naredili nekaj dobrega. Pa naj bo to samo izlet po nekem hribu ali pa dejanska inspiracija za prvi korak, katerega marsikdo odlaša že pol poti življenja,” zaključijo na Klopci ljubezni.

V.B.

Fotografije: Klopca ljubezni

(Visited 36 times, 1 visits today)