Kje v Evropi imajo najboljše ravnovesje med delom in prostim časom?

7. december, 2017

Delo je tisto, ki nam poleg denarja omogoča tudi zadovoljstvo in osebni razvoj, pa vendar je vedno pomembno, da znamo najti pravo ravnovesje in si vzeti čas zase, za družino, za hobije … – za življenje. TotallyMoney so pogledali, v kateri Evropski državi gre to ljudem najbolje od rok.

Pogledali so, v katerih državah imajo najmanj delovnih ur in največ prostega časa. Na vrhu lestvice je Danska, ki ji sledijo ostale skandinavske države. Danci, ki so najbolj srečna država, imajo tudi najboljše razmerje med povprečno plačo ter življenjskimi stroški, očitno pa tudi med delom in prostim časom.

Danska, Švedska, Nizozemska

Na Danskem in na Švedskem, ki je na drugem mestu, imajo relativno malo delovnih ur, hkrati pa veliko praznikov in dopusta. Ljudje si v natrpane urnike zlahka načrtujejo oddih.  Na tretjem mestu je Nizozemska, kjer delajo najmanj ur na tede – povprečno 30,3 ure. Imajo pa le 9 dela prostih dni na leto.

Na četrtem mestu je Finska, sledi ji Francija. Na dnu lestvice je Turčija.

Slovenija na 17. mestu

totallymoney

Kot ugotavljajo na TotallyMoney, se slovenski delovnik začne med 8. in 9. zjutraj, konča pa se uradno med 4.30 in 5 popoldan, vendar veliko ljudi ostaja na delu do 6. ure.

 

Vir: TotallyMoney

(Visited 4 times, 1 visits today)