LOGO_LUPA_web

Kavarniška popravljalnica: Ne zavrzi! Popravi!

23. november, 2016

<![CDATA[Okoljsko raziskovalni zavod organizira dve kavarniški popravljalnici (Repair Café), in sicer 24. 11. v Ljubljani in 30. 11. v Vojniku.
Fundacija Repair Café iz Amstredama deluje po vsem svetu pod enotno blagovno znamko in združuje pobudnike in ustvarjalce, ki želijo sodelovati v tovrstni mreži Repair Café. Prvi tovrstni center v Sloveniji deluje od junija letos v Vojniku, na pobudo socialnega podjetja Center ponovne uporabe in javnega podjetja Snaga d.o.o. pa se je v septembru svetovni mreži popravljalnic pridružila tudi prestolnica Slovenije. Tovrstne kavarniške popravljalnice v Ljubljani potekajo vsak zadnji četrtek v mesecu.

Repair Café je svetovna mreža za spodbujanje popravil in je nastala leta 2009 na Nizozemskem. Gre za koncept, ki podpira idejo popravil v lokalnem okolju, in sicer z namenom izboljšanja splošnega družbenega stanja, tako na ravni posameznika kot države.

V kavarniških popravljalnicah najdemo na enem mestu vse kar potrebujemo, da naši stari kosi ponovno oživijo: mojstre, orodje in materiale. "Na Repair Café dogodku se v prijetni družbi, ob skodelici kave, naučimo osnovnih veščin popravila/obnove izdelkov, ki so hkrati pomembne za zmanjšanje porabe surovin, energije, vode, kemikalij, emisij CO2 in prispevajo h krožnemu gospodarstvu,” pravijo organizatorji.


V sklopu projekta ‘3R kot življenjski stil’, ki ga podpira Ministrstvo za okolje in prostor, vabijo na 3. in 4. dogodek Repair Café Ljubljana. Namen projekta ‘3R kot življenjski stil’ je s promocijo popravil in ponovne uporabe prispevati k preprečevanju nastajanja odpadkov in varčevanju virov.]]>
(Visited 4 times, 1 visits today)