Kampanja proti jajcem iz baterijske reje

25. aprila, 2019

Društvo za zaščito živali Ljubljana v javnem pismu poziva, da pristopimo k sistemski prepovedi baterijske reje v Sloveniji.

Na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije ter na Upravo Republika Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so DZZŽ Ljubljana včeraj naslovili odprto pismo s pozivom k prepovedi jajc iz baterijske reje.

Kampanja v teku že dobro leto

Pred dobrim letom so Društvo za zaščito živali Ljubljana in Zavod Danes je nov dan pričeli s kampanjo za odpravo jajc iz baterijske reje s polic največjih trgovcev v Sloveniji z namenom, da opozorijo na dobrobit rejnih živali in spodbudijo javno razpravo o problematiki intenzivne reje živali za zadovoljevanje naših prehrambenih potreb v času, ko je zaradi vrste alternativ postalo popolnoma nepotrebno in nedopustno, da se še vedno poslužujemo takšnih oblik reje, v katerih živali živijo v krutih razmerah, zlasti z vidika omejenosti prostora in onemogočanja naravnega, za živali značilnega obnašanja.

Osnovni cilj kampanje je bilo zbrati vsaj 5000 podpisov peticije in jih nato predati slovenskim trgovcem s pozivom, da se zavežejo k odpravi ponudbe jajc iz baterijske reje v določenem časovnem obdobju.

V enem tednu so zbrali več kot 11.000 podpisov, do konca aprila 2018 pa kar zavidljivih 13.731 podpisov peticije, s katerimi so naslovili vodstva trgovskih verig MERCATOR d.d., SPAR SLOVENIJA trgovsko podjetje d.o.o., ENGROTUŠ d.o.o., JAGROS d.o.o. (Trgovine Jager), EUROSPIN EKO d.o.o. in RUDNIDIS trgovina, d.o.o. (E.Leclerc). “Do konca septembra 2018 smo s strani šestih od osmih trgovskih verig uspeli pridobiti konkretne zaveze za postopno odpravo jajc iz baterijske reje s trgovskih polic,” so še zapisali.

Vir: DZZŽ Ljubljana

Končajmo dobo kletk: skoraj 750.000 podpisov

Trenutno prav tako poteka zbiranje podpisov v okviru evropske državljanske pobude – Končajmo dobo kletk! Cilj evropske koalicije organizacij je do konca septembra 2019 zbrati milijon podpisov pobude po vsej Evropi in nato Evropsko komisijo pozvati k prepovedi reje rejnih živali v kletkah v vsej Evropi. Do 14. aprila 2019 je bilo v tej kampanji zbranih že kar 743,354 podpisov!

“Iz vseh teh razlogov se danes obračamo na vas s pozivom k ureditvi sistemske prepovedi baterijske reje kokoši nesnic v Sloveniji. Rezultati naše kampanje in intenzivna prizadevanja na ravni EU kažejo, da je skrajni čas, da se tudi Slovenija jasno zaveže k bolj odgovorni politiki do rejnih živali ter po vzoru Avstrije in Nemčije pristopi k popolni odpravi baterijske reje v državi,” so zapisali v pismu.

“Pričakujemo, da boste še v tem letu povezali zainteresirane deležnike v postopku priprave predloga postopne uvedbe popolne prepovedi baterijske reje v Sloveniji. Kot nevladna organizacija v javnem interesu na področju zaščite živali si tudi sami želimo aktivno sodelovati v postopku in smo vam na voljo za vse dodatne informacije,” pozivajo Ministrstvo in Upravo za varno hrano.

Več na: www.imasjajca.si

(Visited 7 times, 1 visits today)