Kako ravnati ob sumu na ošpice?

8. januarja, 2018

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so prejšnji teden prejeli obvestilo o pojavu ošpic pri otroku, ki se je pred prazniki vrnil s potovanja iz Srbije. Zbolel je predšolski otrok, ki je sicer prejel prvi odmerek cepiva. Danes pa poročajo o novem primeru – na obisk v PEdiatrično kliniko v Ljubljani je prišla odrasla okužena oseba.

“Ker so ošpice zelo nalezljiva bolezen, je pomembno, da na ošpice pomislite in jih pravočasno prepoznate,” opozarjajo na NIJZ.

Bolezenski znaki ošpic:
– vročina
– vnetje očesnih veznic
– nahod
– kašelj
– značilen rdečkast izpuščaj

Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic, za katero pa lahko zbolijo tudi odrasle osebe. Glavne značilnosti so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in zlivajoč značilen izpuščaj (rdečkast izpuščaj, ki je dvignjen nad nivojem kože). Med težjimi zapleti je najpogostejša pljučnica, lahko se pojavi tudi vnetje osrednjega živčevja.

Bolezen se prenaša s kužnimi kapljicami, ki lahko več ur lebdijo v zraku.

Na NIJZ vsem svetujejo, da ob pojavu značilnih bolezenskih znakov (vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj) o tem po telefonu takoj obvestijo izbranega osebnega zdravnika in ostanejo doma. Pomembno je, da ne hodijo v čakalnico in ne širijo bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja pa upoštevajo navodila zdravnika.

Kot še navajajo, je v Sloveniji večina primerov ošpic vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. Zbolijo predvsem necepljene osebe, ki potem prenesejo okužbo na druge nezaščitene osebe, kar ima lahko za posledico izbruh ošpic.

(Visited 41 times, 1 visits today)