Kaj jesti po prekrokani noči?

1. januarja, 2018

Da nam pomaga skozi dan po noči, polni zabave, hrane, alkohola – in s premalo spanja, je nutricionist Geeta Sidhu-Robb, ustanovitelj Nosh detoksa, za The Insider pripravil natančen urnik, kaj jesti in piti.

Zajtrk

Takoj ko se zbudimo, popijemo 2 kozarca vode. Pol ure za tem je na vrsti ingverjev čaj z medom – namesto kave. Kava namreč poslabša dehidriranost, ingver pa umiri želodec. Za zajtrk priporoča gobovo omleto (brez sira) ali pa umešana jajca in toast. “Jajca vsebujejo cistein, ki razgradi toksin acetaldehid, kemikalijo, ki ostaja v jetrih po pitju alkohola. Gobe pa vsebujejo veliko selena, ki ima močan antioksidativni učinek,” pojasnjuje nutricionist. Dobra hrana za začetek dneva so tudi ovseni kosmiči.  Na vsak način pa se moramo izogibati mleku in mlečnim izdelkom, ki so težko prebavljivi in lahko ‘mačka’ še poslabšajo.

omelette-2808678_640

Ob zajtrku priporoča pitje paradižnikovega soka, zaradi katerega je popularno ‘zdravilo za mačka’ koktejl Bloody Mary. Sok iz citrusov ni priporočljiv, saj draži želodec.

tomato-316743_640

Malica

Okoli 10. ure oz. 2 uri po zajtrku ponovno spijemo 2 kozarca vode, ob tem pa pojemo še banano, ki počasi dviguje krvni sladkor, ob tem pa obnovi zalogo elektrolitov ter kalija in B vitamina, hkrati izboljša razpoloženje.

Kosilo

Okoli poldne oz. 2 uri po malici priporoča suši – dobre pa bodo tudi sardelice – omega 3 kisline in sol so pomembna hranila za obnovo organizma in počutja.

sardines-825606_640

Ob tem si privoščimo še kozarec kokosove vode, kot naravnega izotonika.

Popoldanska malica

14:30 oz. 2 uri in pol po kosilu je čas za zeleni smoothie – injekcijo vitaminov. Po priporočilu strokovnjaka zblendamo zelenolistno zelenajvo, kot je špinača ali kodrolistni ohrovt, zraven pa lahko ddodamo banano in malo medu za boljši okus.

Uro in pol po tem sledita še 2 kozarca vode in rezino opečenega kruha (z avokadom).

Večerja

Za večerjo se lahko nagradimo s hrano, ki si jo (potihem) želimo že cel dan – burger, pomfri (najbolje ocvrt sladki krompir) in 2 kozarca vode.

restaurant-1799508_640

Še bolje pa je, da si privoščimo nekaj proteinov, kot so piščančja prsa, rdeče meso pa nas oskrbi še z železom. Boljša alternativa ocvrtemu krompirčku je pečen krompir.

Vir: TheInsider

 

(Visited 11 times, 1 visits today)