LOGO_LUPA_web

Kaj je ob primopredaji povedal novi minister za okolje?

17. september, 2018
Foto: MOP

Na Ministrstvu za okolje in prostor je v petek potekala primopredaja poslov med dosedanjo ministrico Ireno Majcen in v Državnem zboru RS dan prej potrjenim ministrom Juretom Lebnom.

Minister Leben je ob tem poudaril, da je bilo Ministrstvo za okolje in prostor dolga leta politično, kadrovsko in finančno zapostavljeno, četudi ureja pomembna vprašanja, ki bodo nenazadnje odločila usodo našega skupnega planeta. »Okoljska oziroma prostorska problematika se tiče prav vsakega izmed nas,« je poudaril in dodal, da je za dobro vseh nas ključno, da ta resor končno postane osrednji resor v državi.

»Trdim namreč, da mora okoljski vidik postati sestavni del vsake politične odločitve v Sloveniji. Varovanje okolja je namreč ključni civilizacijski izziv našega časa. Na področju varovanja okolja, kot civilizacija, pademo ali obstanemo«, je opozoril minister Leben in dodal, da bo zato kot minister zavezan načelom trajnostnega razvoja.

Največji izzivi

V nadaljevanju je minister Leben izpostavil največje izzive na področju varovanja okolja in urejanja prostora, ki jih je nujno začeti reševati hipoma:

  • urejanje vprašanja odpadne embalaže, ki ostaja pri družbah, pooblaščenih za ravnanje z odpadki,
  • nujna sanacija žarišč v Mežici in pri Celju,
  • nadaljevanje prenove gradbene zakonodaje,
  • nov stanovanjski zakon in
  • urejanje Triglavskega narodnega parka.

Minister Leben je za konec še enkrat poudaril, da bo vse prihajajoče izzive reševal povezovalno in v sodelovanju s ključnimi partnerji na področju okolja in prostora.

Vir: MOP

(Visited 4 times, 1 visits today)