Jutri po celem svetu protesti proti Monsantu – tudi v Novi Gorici

19. maja, 2017

Akcija ‘March Against Monsanto’ se letos odvija 20. maja po več kot 300 mestih sveta. Eno izmed njih je tudi Nova Gorica, kjer iniciativa Podružnica v sklopu svetovne akcije organizira predavanji, diskusijo in fotografsko razstavo. Dogodek bo potekal od 10. do 13. ure deloma v prostorih šole vožnje Pob ter v Kulturnem domu nova Gorica na Bevkovem trgu v Novi Gorici.

March Against Monsanto je svetovna akcija, katere namen je izražati nasprotovanje politiki delovanja ameriške korporacije Monsanto in drugih podobnih korporacijskih gigantov (DuPont, Syngenta, Dow Chemicals…).

Zakaj proti Monsantu?

“Razlogov za nasprotovanje Monsantu je veliko. Od njega je močno odvisna prehranska varnost človeštva, saj ima podjetje v rokah največji delež prometa na trgu s semeni, ki si jih prilašča s patentiranjem. Monopol na tem področju in velik kapital mu omogočata močna lobiranja v politiki, izvajanja pritiska na države in izkrivljanja dejstev s financiranjem lastnim raziskav,” razlagajo na iniciativi Podružnica. To jim po njihovih besedah omogoča širitev kontroverznih produktov genskega inženiringa, ki lahko prinašajo velika tveganja. Podjetje poleg tega že desetletja polni tržišče z agrokemičnimi snovmi, ki so nevarne za okolje in zdravje ljudi.

V Novi Gorici poudarek na shranjevanju semen

Na dogodku v Novi Gorici bodo nekaj pozornosti namenili praksam shranjevanja semen, saj smo, kot poudarjajo na iniciativi, v zadnjem desetletju priča pospešenem ustanavljanju semenskih bank, ki se trudijo zbrati in zaščititi preostalo gensko bogastvo sveta, ki je verjetno najpomembnejši naravni vir na razpolago človeštvu. O tem bo predavala biologinja mag. Blanka Ravnjak, ki je kot raziskovalka zaposlena v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani, kjer hranijo najstarejšo in največjo semensko banko avtohtonih rastlin v Sloveniji. V diskusiji, ki bo temu sledila, bodo poskusili primerjati institucionalne in ljudske prakse ohranjanja semen ter razmisliti o njihovem razvoju, da bi v prihodnosti dosegli večjo prehransko varnost.

Iniciativa Podružnica: “Z izmenjevanjem povezav, idej in dobrih praks gradimo ljudski odpor, ki bo ohranjal dediščino stoletij, krepil lokalno neodvisnost in prehransko varnost v prihodnosti.”

Na dogodku se bodo posvetili še posledicam uporabe gensko spremenjenih organizmov in njihovih posledic na male kmetovalce. O tem bo spregovorila mag. Ariana Ferfila, ki bo predstavila izsledke svoje večmesečne raziskave med kmeti na Šrilanki. Predstavitev bodo pospremili še z otvoritvijo njene fotografske razstave ‘Tamilci in gensko modificiran bombaž’.

Vir: Iniciativa Podružnica

 

(Visited 104 times, 1 visits today)