Jutri delavnica izdelave gnezdilnic za ptice

21. februar, 2019

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije vabi na delavnico Izdelajmo gnedilnice za ptice, ki jo bomd v sodelovanju s Kulturnim društvom Franca Jelovška Mengeš izvedli v petek, 22. februarja 2019 ob 17h, v društvenih prostorih na Slovenski c. 30 v Mengšu.

V sklopu delavnice bo tudi kratko predavanje o pomenu nameščanja gnezdilnic za ptice. Gnezdilnice, ki jih boste sestavili na delavnici, boste odnesli domov.

Zaka gnezdilnice?

“Drevesna dupla so za mnoge vrste ptic in drugih živali (na primer za netopirje in različne žuželke) edino mesto, kjer lahko uspešno vzredijo svoj zarod. Nekatere takšne vrste, kot so smrdokavra, pogorelček in čuk, so postale že zelo redke in močno ogrožene. Eden od vzrokov ogroženosti je tudi pomanjkanje primernih mest za gnezdenje – dupel, ki so zaradi sečnje starih dreves postala zelo redka,” pojasnjujejo na DOPPS.

Pticam, ki gnezdijo v duplih, lahko pomagamo z nameščanjem gnezdilnic. “Še bolje je, da s puščanjem starih dreves, kot so tista v visokodebelnih sadovnjakih, ohranjamo naravna dupla. Če imamo to možnost, sadimo visokodebelne sadne sorte, ki ne potrebujejo škropljenja, pticam pa nudijo obilo hrane in gnezditveni prostor,” še dodajo.

Kako jo izdelamo, kam jo namestimo in kako jo vzdržujemo, so opisali tudi na svoji spletni strani ptice.si.

Vir: ptice.si

 

(Visited 9 times, 1 visits today)