Jutri dan umirjanja prometa v Triglavskem narodnem parku

5. julija, 2019
Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Jutri bosta potekali dve akciji, na gorenjski in na primorski strani Triglavskega narodnega parka. Obisk Ukanca in slapa Savice oz. visokogorja ter Mangrtskega sedla in Mangrta bo mogoč le z organiziranimi brezplačnimi (Ukanc) in nizkocenovnimi (Mangrtska cesta) prevozi ter brezplačnimi vodenimi pohodniškimi in kolesarskimi izleti.

Občina Bohinj, Turizem Bohinj, KS Stara Fužina – Studor, občina Bovec, Turizem Dolina Soče, MANGRT Razvojna zadruga d.o.o. in Javni zavod Triglavski narodni park v soboto, 6. julija (v primeru dežja 13. julija), v dveh izmed najlepših delov Triglavskega narodnega parka – v Ukancu v Bohinju in na Mangrtski cesti, organizira Promocijski dan umirjanja prometa in spodbujanja trajnostne mobilnosti. Za en dan bo dostop v Ukanc in na Mangrtsko cesto zaprt za osebna vozila. Obisk Ukanca in slapa Savice oz. visokogorja ter Mangrtskega sedla in Mangrta bo mogoč z organiziranimi brezplačnimi (Ukanc) in nizkocenovnimi (Mangrtska cesta) prevozi ter brezplačnimi vodenimi pohodniškimi in kolesarskimi izleti.

Foto: Michael Matti, www.slovenia.info

Problematičen promet v alpskem prostoru

Prometna problematika alpskih dolin in prelazov ni pereča samo v Julijskih Alpah, pač pa v širšem alpskem prostoru. Hrup, prah, onesnaženost z delci in presežena nosilna zmogljivost okolja imajo negativen vpliv na naravo.  Interes domačinov, turističnih delavcev, naravovarstvenikov in drugih deležnikov je, da se v Julijskih Alpah pritisk motornega prometa omili. Določeni predeli v Alpah so v tovrstni politiki obiskovanja primer odlične prakse, ki je običajno kljub začetnim nasprotovanjem in izzivom izredno dobro sprejeta, predvsem pa nujna.

Jutri bosta hkrati potekali dve akciji, na gorenjski in na primorski strani Triglavskega narodnega parka. Lani je bil organiziran promocijski dan umirjanja prometa v izjemno obiskani dolini Vrata. Cilj tovrstnih akcij je spodbuditi obiskovalce k prepoznavanju prednosti tovrstnih prometnih režimov in hkrati upravljavcem podati izredno pomembno izkušnjo pri vzpostavljanju trajnega okolju prijaznega režima na izredno obremenjenih območjih Triglavskega narodnega parka.

Za ta dan bodo pripravili tudi natančen program in navodila za vse, ki se bodo ta dan namenili obiskati omenjeni destinaciji. Organizatorji se bodo potrudili, da zapora ne bo ovira za obiskovalce, ampak bo namesto stresa ob prometnih konicah ponudila prijazno alternativo in pristno doživetje teh tako posebnih območij znotraj zavarovanega območja.

Vir: Turizem Bohinj

(Visited 135 times, 1 visits today)