Jutri Dan brez nakupov – Več kot trošiš, manj živiš

23. novembra, 2017

Dan brez nakupov je nastal kot opozorilo na prekomerno potrošnjo. Organizatorji pozivajo, da ta dan porabite za kaj drugega kot nakupovanje in na ta način opozorite na probleme potrošništva. Letošnji dan brez nakupov poteka pod geslom: Več kot trošiš, manj živiš (The More You Consume, the Less You Live).

Prednovoletna nakupovalna norija je že pred vrati. Črni petek traja po dva tedna ali več. Ob tem si velja zapomniti, da nas nakupovanje kot tako ne bo nikoli osrečilo. Lahko nam dvigne razpoloženje za nekaj ur, morda celo nekaj dni. Vendar na koncu ugotovimo, da so stvari, ki so resnično pomembne in jih imamo (ter zanje skrbimo) povezave, prijatelji, družina, izkušnje, čisto in zdravo okolje. Pridružite se milijonom ljudi v več kot 60 državah, ki bodo ta dan preživeli brez nakupov.

Kaj se bo dogajalo?

1. Izmenjava oblek in knjig , 15.00-19.00, Okoljski center, Trubarjeva 50, Ljubljana:
Ne zapravljajmo na Črni Petek.  Prinesite svoje stare knjige in obleke (ki so v dobrem stanju), domov pa odnesite nekaj drugega. Prednost imajo zimska oblačila ter knjige v angleščini, vendar so dobrodošle tudi poletne obleke ter slovenske (ali drugo jezične ) knjige.

2. Izmenjevalnica Knjižnica REČI, 15.00-18.00, Belokranjska 6, Ljubljana:
Na dan brez odpadkov vabljeni v Knjižnico R E Č I, v krasni svet izposoj in izmenjav.
Izmenjevalnica bo prisotna z jagodnim izborom – prinesite hrano, izdelke za higieno in čistila in izmenjajte za rabljena, vintage oblačila in predmete.
Knjižnica REČI bo odprta za izposojo, vsem, ki še niste člani pa boste lahko prvo izposojo naredili brez plačila izposojnine.

3. Srečevalnica specijal: popravljalnica & film, 16.00-20.00, Rdeči križ Ljubljana, Tržaška 132, Ljubljana:
Vabljeni na čaj, kavo in ustvarjalno druženje v Humanitarni center.
Na praktični – ustvarjalni delavnici bomo prenovili nekaj kosov pohištva, odprta pa bo tudi popravljalnica – šivalnica, kjer boste lahko svoje oblačilo popravili, namesto da kupite kaj novega. Večer bomo nadaljevali s filmsko projekcijo ob 19.00.

4. Kratki film “Ne nabavi, popravi”, 19.00-20.00, Mladinska postaja Moste, Zaloška 55, Ljubljana:
Vabljeni v prostore MPM na brezplačno projekcijo mladinskega “no-budget” ozaveščevalnega filma “Ne nabavi, popravi”, ki predstavlja alternativne načine življenja skozi ljubezensko zgodbo Ive, Nine, Lovra in Blaža.
Vir in foto: Focus društvo za sonaravni razvoj

(Visited 72 times, 1 visits today)