Jantarno leto v Novem mestu

12. januar, 2017
Foto: J. Gantar, vir: www.slovenia.info

V Novem mestu, ki slovi po številnih arheoloških jantarnih najdbah, bodo letošnje leto posvetili tej od nekdaj čislani okamneli smoli. V okviru Jantarnega leta bodo pripravili mednarodno arheološko konferenco, konferenco mest ob evropski jantarni poti, več razstav in drugih prireditev.

Novomeška občina je aprila lansko leto prejela štafeto od San Marina za pripravo strokovnih in turistično-promocijskih prireditev, povezanih z jantarjem, ki so ga od pozne bronaste dobe do pozne antike v Sredozemlje iz Baltika prinašali po tako imenovani jantarni trgovski poti.

Jantar je okamnela smola iglavcev, ki je vse od prazgodovine do danes predstavljala magično, varovalno in zdravilno snov. Največja in najpomembnejša nahajališča jantarja ležijo na območju Baltika, kjer se je že pred tisočletji začelo nabiranje in transport proti jugu.

resin-829323_640_webIz jantarja v prazgodovini izdelovali nakit

Jantar je v preteklih geoloških obdobjih okamnela smola iglavcev, ki jo v Evropi najpogosteje najdejo na območju Baltika. V prazgodovini je šlo predvsem za jantar, najden na površini in morskem obrežju, ki so ga nato tovorili vse do Sredozemlja. Ob tej tako imenovani jantarni poti so z njim tudi trgovali. Pri prazgodovinskih ljudstvih je bil izredno priljubljen in dragocen, zanj pa so menili, da ima tudi zdravilno moč. Iz jantarja medenih barv so v prazgodovini in antiki podobno kot danes izdelovali predvsem nakit. V novomeških prazgodovinskih grobovih so jantar odkrili v obliki številnih različno velikih jantarnih ogrlic, pojavlja se tudi v obliki ovnovih glavic, razdelilnikov, drugega okrasja in kot jantarna nakitna obloga.

Jantarna pot tudi prek Dolenjske

Jantarna pot je ime koridorja, po katerem sta potekala prenos in prevoz te magične, oranžno rumene snovi proti kupcem ob Jadranskem in širše, proti Sredozemskemu morju. Prazgodovinski del poti je potekal tudi prek Dolenjske in Novega mesta, ki je v tem času predstavljalo enega od evropskih središč, kjer se je do danes ohranila množica jantarnih izdelkov. Veliko število izdelkov in vrhunsko oblikovan nakit iz uvoženega jantarja, ki dopolnjuje domače, mojstrsko oblikovane steklene izdelke, najdene na novomeških grobiščih, potrjujeta spoznanja o pomembnosti Novega mesta.

Kup dogodkov na temo jantarne poti in bogate arheološke dediščine Novega mesta

V turistično-promocijskem sklopu, s katerim želijo v Mestni občini Novo mesto opozoriti na lastno bogato arheološko dediščino, bodo pripravili konferenco mest ob jantarni poti. V Dolenjskem muzeju bodo pripravili pregledno razstavo Jantar – dragulji Baltika v Novem mestu z izborom jantarnih predmetov baltskega izvora, odkritih na Slovenskem. Hkrati pa bosta tam na ogled še razstava o znameniti sanktpeterburški jantarni sobi ter razstava Jantar in oblika s predstavitvijo sodobnega oblikovanja jantarja na Poljskem. Društvo oblikovalcev jantarja iz Gdanska bo pripravilo razstavo moderno oblikovanega nakita iz jantarja.

V mestnem jedru Novega mesta in okolici bodo v okviru jantarnega leta tako za občane kot tudi obiskovalce od drugod ter turiste potekali različni dogodki v povezavi z jantarjem in kraji ob jantarni poti.

 

heart-1202129jantar_web

Vir: STA

(Visited 6 times, 1 visits today)