Janja Garnbret zmagovalka Chamonixa, Mia Krampl do uspeha kariere

14. julija, 2017
Foto: Luka Fonda
Janja Garnbret je na drugi tekmi svetovnega pokala v težavnosti 13. julija v Chamonixu v velikem slogu ubranila lansko zlato in vpisala že svojo drugo zmago v letošnjem SP. Poleg 18-letne Korošice je zablestela tudi 16-letna Gorenjka Mia Krampl, letos novinka na največjih tekmovanjih, ki je s svojim prvim finalom med članicami in sedmim mestom priplezala do uspeha kariere. Preostala slovenska favorita Mina Markovič in Domen Škofic sta tokrat obtičala v polfinalu, kjer je nastopila tudi Vita Lukan.
Foto: Luka Fonda
Foto: Luka Fonda
V velikem slogu, z doseženimi vrhovi vseh tekmovalnih smeri, je chamoniško zmago ubranila Janja Garnbret (Šaleški AO) in tako tudi na drugi tekmi svetovnega pokala 2017 v težavnosti stopila na najvišjo stopničko, le pet dni po tem, ko je slavila v Villarsu. “V Chamonixu sem začela tekmovati med članicami in to je že od takrat moja najljubša tekma, tako zaradi množice gledalcev in odličega vzdušja kot super glasbe. Vedno z veseljem plezam tu v vseh smereh, najbolje je vsakič v finalu. Tokrat sem opravila odlično, do vrha preplezala vse štiri smeri, tako da si ne bi mogla želeti boljšega zaključka,” se je veselila 18-letna športna plezalka, za katero je Chamonix res kraj srečnega imena, saj je tam leta 2015 debitirala na članskih tekmovanjih ter osvojila drugo mesto v svetovnem pokalu in naslov evropske podprvakinje; takrat je zmagala Mina Markovič.
Po četrtem mestu na letošnjem evropskem prvenstvu, ki je bilo uvod v sezono, je Korošica z dvema zaporednima zmagama v SP znova vstopila v zmagovite tirnice, s katerimi nas je razvajala lani. “Šele zdaj, po treh tekmah, se spet počutim kot težavnostna plezalka, spet sem nazaj v svoji najboljši formi. Fizična pripravljenost ni bila tolikšna težava kot glava, prav tako sem morala preskočiti z balvanov na težavnost, kar je bilo zahtevno,” je dodala Garnbretova, edina z vrhom polfinale smeri, medtem ko so v finalu vrh dosegle tri tekmovalke, tudi drugouvrščena Južnokorejka Jain Kim in tretjeuvrščena Belgijka Anak Verhoeven.
Foto: Luka Fonda
Foto: Luka Fonda
Prvič v karieri je v finalu nastopila tudi dve leti mlajša Mia Krampl (AO PD Kranj), ki je v Franciji osvojila odlično 7. mesto. Izjemno vesela sem svoje prve uvrstitve v finale. Že v polfinalu sem se sprostila in odplezala tako, kot znam, zato je bil rezultat temu primeren, prav tako sem v finalu plezala sproščeno, saj nisem imela pričakovanj z rezultati. Vzdušje je bilo noro in nepozabno je bilo plezati pred tolikšno množico navijačev,” je žarela 16-letna tekmovalka, ki je nase opozorila že v mladinski konkurenci, kjer je lani v težavnosti osvojila srebro na svetovnem in bron na evropskem prvenstvu, oboje v kategoriji kadetinj.
Garnbretova je lani na chamoniškem vrhu stala s svojim izbrancem Domnom Škoficem (ŠPO PD Radovljica), ko sta skupaj vpisala zgodovinsko prvo slovensko dvojno zmago, tokrat pa je Radovljičan obtičal v polfinalu. Razočaran sem bil, da sem naredil napako in se mi zaradi tega ni uspelo uvrstiti v finale. Po moškem finalu pa sem popolnoma pomirjen, saj nimam želje plezati finala, lažjega od kvalifikaciji. Da do vrha spleza polovica finalistov, nikakor ni dobro za šport. Nepoznavalcem ves čas pojasnjujem, da tekmujem v disciplini, kjer zmaga tisti, ki pride najvišje. Kot kaže, se motim,” je Škofic komentiral moški finale, v katerem so kar štirje tekmovalci dosegli vrh smeri. Zmage se je premierno veselil Italijan Marcello Bombardi, drugi in tretji sta bila Japonca Keiichiro Korenaga in Yuki Hada. V Franciji sta nastopila še Martin Bergant in Milan Preskar (oba PK Škofja Loka), ki sta zasedla 27. oz. 48. mesto.
(Visited 25 times, 1 visits today)