Izzivi gradnje v gorah

24. januar, 2017
Foto: planinskimuzej.si

Slovenski planinski muzej in Planinska zveza Slovenije 27. januarja vabita na muzejski večer s predavanjem o izzivih gradnje v gorah.

Od prvih bivakov do gorskih koč

O izzivih gradnje v gorah bo predaval Luca Gibello, arhitekt iz Torina in direktor društva Cantieri d’alta quota, ki sistematično dokumentira vse gradnje planinskih postojank v Alpah. Gibello je tudi avtor knjige Cantieri d’alta quota, Breve storia della costruzione dei rifugi nelle Alpi, Biella, 2011 (High Altitude Works. Short history of Alpine Huts construction). Njegovo predavanje v Slovenskem planinskem muzeju ‘Izzivi gradnje v gorah – od prvih bivakov do sodobnih gorskih koč’ bo potekalo v angleškem jeziku in bo simultano prevajano v slovenščino.

Predstavitev Bivaka II

Predavanju bo sledila predstavitev Bivaka II. Planinsko društvo Jesenice oziroma njegov Alpinistični odsek je leta 2015 z roba planote Na Jezerih v dolino prepeljalo Bivak II, ki so ga leta 1936 postavili člani jeseniške podružnice Turistovskega kluba Skala in ga podarilo Slovenskemu planinskemu muzeju, ki mu je dal nove vsebine. V letu 2016 je AO Jesenice na mestu, kjer je stala legendarna “dvojka”, postavilo nov bivak.

Po obeh predstavitvah bodo obiskovalci predavateljem lahko zastavili vprašanja, vezana na problematiko gradenj v gorah oziroma predstavili svoja mnenja.

(Visited 3 times, 1 visits today)