Izkoristite informativne dneve pred odločitvijo: Sanjski poklic ali redna služba?

9. februarja, 2017

Če končujete osnovno ali srednjo šolo in vam je že povsem jasno, kaj si želite v življenju početi, ste eden od redkih srečnežev. Ali pa tudi ne, če že zdaj veste, da bo s sanjskim poklicem praktično nemogoče najti službo. Kaj torej narediti? Se odločiti za tisti poklic, ki ga boste z veseljem opravljali, ali se izšolati za tistega, kjer boste lažje našli službo?

»Najprej ugotovite, kakšne so vaše želje,« mladim, ki so pred izbiro srednje šole ali fakultete, svetuje magistra psihologije Jasna Pinoza iz Društva za psihološko svetovanje Kameleon. »Želje so namreč z energijo nabiti cilji, energija pa je vsekakor pogoj za delovanje,« pojasni sogovornica. In bolj, kot vas bo vsebina študija (in kasneje tudi dela) zanimala, bolj boste učinkoviti in zadovoljni sami s seboj.

Informativni dnevi 2017

Informativni dnevi bodo na srednjih šolah in na fakultetah letos potekali v petek, 10. februarja in v soboto, 11. februarja. Tako na srednjih šolah kot na fakultetah informativni dnevi običajno potekajo v dopoldanskih in popoldanskih urah. Na večini srednjih šol bodo v petek potekali ob 9. in 15. uri, v soboto pa le ob 9. uri. Na večini fakultet pa v petek ob 10. in 15. uri, v soboto pa ob 10. uri. Točno uro preverite na svojih želenih ustanovah. Na številnih fakultetah je po navadi najprej skupna predstavitev, tej pa sledi še predstavitev po programih.

Kako se torej pripraviti na informativne dneve?

»Poglejte si seznam vseh možnih srednjih šol in fakultet, preverite, kaj sploh ponujajo, kakšne oddelke imajo in podobno,« svetuje Jasna Pinoza. Nato si naredite svoj seznam in nanj zapišite programe, ki vas vsaj malo zanimajo. Na njihovih spletnih straneh poiščite čim več informacij o predmetnikih in o možnostih zaposlitve, pa tudi o sami šoli oziroma fakulteti. Vsekakor se udeležite informativnih dni na vseh ustanovah, ki vas vsaj malo zanimajo, še prej pa si pripravite natančen načrt dneva – katere šole boste obiskali, kako boste prišli do njih in predvsem – kaj želite izvedeti.

Jasna Pinoza svetuje obisk spletnih strani:
svetovalnicakameleon.si
www.ess.gov.si/kam_in_kako

 

Andreja Dolgan


Celoten članek in dodatne vsebine na temo izobraževanja so objavljeni v februarski reviji Lupa.
Za naročilo revije pokličite 04 620 98 40 ali pišite na narocnine@ekodezela.si!

(Visited 6 times, 1 visits today)