Italijansko-francoska zmaga na EP Domžale 2017, Šuštarjeva in Hrast zmagovalca SHS pokala

3. decembra, 2017
Najuspešnejša Slovenka na tekmi evropskega pokala Domžale 2017 - Marija Jeglič na 7. mestu (foto Urban Urbanc)

Uvodna tekma evropskega pokala (EP) 2017 v lednem plezanju v disciplini težavnost je v Domžalah 2. decembra za zmagovalca okronala Italijanko Angeliko Rainer in Francoza Louna Ladevanta. Med 45 tekmovalci iz 12 držav je pred domačim občinstvom nastopilo tudi sedem Slovencev, najuspešnejša je bila Marija Jeglič na sedmem mestu. Evropska preizkušnja je bila hkrati sklepna tekma 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega (SHS) pokala v lednem plezanju, v katerem sta slavila Slovenca Maja Šuštar in Jaka Hrast.

Uvodno tekmo evropskega pokala 2017 v lednem plezanju sta pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) in pokroviteljstvom Občine Domžale organizirala Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS), naslednje postaje EP gostijo Slovaška (9. 12.), Francija (11.-13. 1.) in Finska (23.-24. 2.). V Domžalah je cepine in dereze nabrusilo 45 tekmovalcev iz Finske, Francije, Hrvaške, Italije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rusije, Slovaške, Slovenije, Srbije in Švice.

Poraz je lahko tudi krasna šola

Maja Šuštar (AO PD Domžale) se je uvrstila na 12. mesto, hkrati pa postala zmagovalka slovensko-hrvaško-srbskega pokala. “Morda se tekma res ni izšla po pričakovanjih, je bila pa krasna šola, kajti če na ledni tekmi padeš na edinem oprimku, na katerem je treba zabijati s cepinom, potem si finala pač ne zaslužiš. Bila je dobra šola in imam vizijo, kako trenirati za naprej, tako da je bil poraz morda dobrodošel,” je vtise strnila Kamničanka, ki je letos dominirala v odprtem balkanskem pokalu, kjer je pred Domžalami nanizala tri zmage. “Tekme slovensko-hrvaško-srbskega pokala so bile zelo dober uvod v sezono, veliko sem se naučila iz njih. Že naslednji teden gremo v Bratislavo na naslednjo tekmo evropskega pokala, kjer upam, da bom lahko popravila stvari, ki mi zdaj niso šle, v letu 2018 pa nadaljujem s tekmami svetovnega pokala,” je še dodala Šuštarjeva.

Najuspešnejši Slovenec Jaka Hrast (AO PD Domžale) je na 9. mestu pristal tik pod robom finala, od katerega ga je ločilo le 12 sekund, postal pa je zmagovalec slovensko-hrvaško-srbskega pokala. “Z drytoolingom se sicer ukvarjam že dve leti, tekmujem pa le dva meseca, tako da je bila ta tekma zame nekaj povsem novega. Malo je bilo pritiska in živčnosti, tako da sem izgubil tistih nekaj sekund, upam, da bo naslednjič bolje. Janez je pripravil perfektne smeri, glede na to, da je bila tekma tako za evropski kot slovensko-hrvaško-srbski pokal, ki je še na nekoliko nižji kakovostni ravni, vsekakor pa je treba trdo delati,” je svoj nastop ocenil Hrast, ki bo nastopil tudi na naslednjih tekmah evropskega pokala.

 

Vir: PZS

(Visited 18 times, 1 visits today)