Išče se Evropsko drevo leta!

13. februarja, 2019
Foto: tree of the year

Tudi letos EPA – zveza okoljskih partnerstev – izbira Evropsko drevo leta. Iščejo drevesa z zanimivo zgodbo. Med finalisti so tako npr. Gubčeva lipa na Hrvaškem, ptičje drevo iz Francije, klečeče drevo na Poljskem pa zaščitnik velikih skrivnosti Morave na Slovaškem …

Trenutno ima največ glasov hrast Ambretsevo v Rusiji, 248 let staro drevo, ki je navdih številnim umetnikom, raste pa na zaščitenem območju ob Muzeju zgodovine, umetnosti in literature v Moskvi.

Foto: Tree of the year
Foto: Tree of the year

Na drugem mestu je portugalski črni hrast iz Monte Barbeira v regiji Alentejo, 150 letno drevo, ki je zelo odporno na vremenske razmere.

Foto: tree of the year
Foto: tree of the year

Je del unikatnega mediteranskega sistema Montado, ki ohranja ranljiva območja in prispeva k biodiverziteti ter razvoju podoželeja. “Veličastnost tega drevesa najbolje razumemo, ko v poletni pripeki stopimo v njegovo senco,” pravijo o drevesu, ki ima že prek 12.000 glasov.

Čeprav med finalisti ni nobenega slovenskega drevesa, lahko za Drevo leta glasujete na treeoftheyear.org.


Zvezo EPA sestavlja šest fundacij iz Bulgarije, Češke, Madžarske, Poljske, Romunije in Slovaške, ki podpirajo skupnostne projekte za varovanje okolja. V zadnjih 20 letih so za ta namen prispevali 10 milijonov evrov.

(Visited 50 times, 1 visits today)