Inovativni mladi kmet 2016 je ekološki kmet Toni Kukenberger, ki je razvil prevozno molzišče

25. november, 2016

<![CDATA[Na dan slovenske hrane je potekal izbor inovativnega mladega kmeta 2016. Za Inovativnega mladega kmeta 2016 je bil po izboru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Zveze slovenske podeželske mladine izbran Toni Kukenberger iz Ekološke kmetije Kukenberger v Gorenjih Ponikev pri Trebnjem, ki je razvil prevozno molzišče.

Če ne gre krava na molžo, mora pa molža na pašo

Kmetija Kukenberger je ena redkih kmetij v Sloveniji, na kateri so krave v poletni sezoni – od aprila do novembra – ves čas na paši. Do ideje za prevozno molzišče je Kukenberger prišel iz potrebe, saj njihova kmetija stoji sredi vasi, površine za pašo pa so oddaljene več sto metrov. "Pogoji za pašo so dobri, ni pa možno krav vsak dan pripeljati v hlev na molžo, zato je bilo treba pripeljati molžo na pašo,” je ponazoril.
kukenberger-molzisce
 
 
Prevozno molzišče je prikolica, pripeta za traktor, ki jo zapeljejo do krav na paši. Tam gredo krave na prikolico, nato jih pomolzejo, mleko zberejo v sod in pripeljejo na hlajenje.
 
 

Zmaga je hkrati motivacija in promocija

Toni Kukenberger pri izdelavi sira (Foto: Ekološka kmetija Kukenberger)
Toni Kukenberger pri izdelavi sira (Foto: Ekološka kmetija Kukenberger)

"Naziv Inovativni mladi kmet v organizaciji ZSPM in KGZS je v bistvu ”tekmovanje”, za katerega ne veš, da sploh tekmuješ. Najprej te mora nekdo opaziti, da te sploh predlaga. Moja predlagatelja sta bila KGZ Novo mesto in DPM Trebnje,” nam je povedal Toni Kukenberger.
Kandidate, ki pridejo v ožji izbor, letos jih je bilo šest, oceni in obišče še strokovna komisija, ki potem podeli naziv. "Biti izbran med tako dobrimi kandidati je res velika čast in mi pomeni zelo veliko potrditev, da delam v pravi smeri. Za v naprej mi to vliva še več motivacije in seveda pomembno pripomore k promociji mojega dela in naših ekoloških mlečnih izdelkov iz senenega mleka. Ker pa mojih uspehov brez pomoči družine seveda ne bi bilo, se tudi tu javno vsem zahvaljujem, ker me res podpirajo v vseh pogledih. Tako se da narediti res praktično vse,” je za Eko deželo zakjučil Inovativni mladi kmet letošnjega leta.
 
V.B.
 ]]>

(Visited 7 times, 1 visits today)